Název: Mluva žáků na II. stupni ZŠ
Další názvy: Speech of pupils at the 2nd level of the primary school
Autoři: Mikulenková, Adéla
Vedoucí práce/školitel: Chýlová Helena, Doc. PaedDr. Ph.D.
Oponent: Písková Růžena, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2024
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/56950
Klíčová slova: mluva žáků;základní škola;analýza;slovníček;výrazivo;jazykové roviny;vrstvy slovní zásoby;puberta;mluvenost;psanost;jazyk;řeč.
Klíčová slova v dalším jazyce: pupils' speech;elementary school;analysis;vocabulary;language levels;vocabulary layers;puberty;talkativeness;writing;language;speech.
Abstrakt: Tato bakalářská práce se zabývá mluvou žáků na základní škole. Práce je rozdělena na dvě části - teoretickou a praktickou. Teoretická část přináší teoretický základ pro následnou analýzu získaného výraziva, dále je charakterizováno pubertální období a vymezeny pojmy jazyk a řeč včetně stratifikace národního jazyka. Podrobněji je prezentován rozdíl mezi mluveností a psaností a jsou představeny mluvené jazykové prostředky typické pro jednotlivé jazykové roviny. V praktické části jsme shromáždili výrazy z této oblasti, analyzovali je podle vybraných kritérií a sestavili z nich slovník. Jazykový materiál jsme získali pomocí nahrávek z rozhovorů žáků o svých zálibách. Ve slovníku je u každého výrazu vysvětlen jeho význam a uveden původ. Výsledky analýzy jsou uvedeny v závěru práce.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor's thesis deals with the speech of elementary school students. The work is divided into two parts - theoretical and practical. The theoretical part provides a theoretical basis for the subsequent analysis of the acquired expression, the pubertal period is further characterized and the terms language and speech stratification of the national language are defined. The difference between speaking and writing is explained in more detail, and spoken language devices typical for individual language levels are presented. In the practical part, we collected expressions from this area, analyzed them according to selected criteria and compiled a dictionary from them. We obtained language material using recordings of students' conversations about their hobbies. In the dictionary, the meaning and origin of each term is explained. The results of the analysis are presented at the end of the work.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KČJ)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska prace - Mikulenkova Adela.pdfPlný text práce617,07 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
2024_mikulenkova_piskova.pdfPosudek oponenta práce551,12 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
2024_mikulenkova_chylova.pdfPosudek vedoucího práce417,01 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
2024_mikulenkova_prubeh.pdfPrůběh obhajoby práce104,31 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/56950

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.