Název: Monitorace pacienta s podezřením na poruchy dýchání ve spánku v domácím prostředí
Další názvy: Monitoring of the patient with suspected sleep disordered breathing in the home
Autoři: Štenglová, Petra
Vedoucí práce/školitel: Vyskočilová, Jana
Oponent: Slouka, David
Datum vydání: 2015
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/17925
Klíčová slova: spánek;dýchání;apnea;monitorace
Klíčová slova v dalším jazyce: sleep;breathing;apnoea;monitoring
Abstrakt: Diplomová práce je zaměřena na tématiku poruchy dýchání ve spánku a jejich monitoraci. Část teoretická byla zaměřena na základní pojmy spojené s medicínským oborem spánkové medicíny. Cíleně bylo zaměřeno na spánkovou apnoi, její diagnostiku, monitoraci a léčbu. Praktickou část tvoří analýza dat kvantitativně kvalitativního výzkumu. Jsou zde zpracovány údaje o počtu pacientů s poruchami dýchání ve spánku z období roku 2014 a 2015. Cílem práce je definování pacientů se spánkovou apnoí, analyzovat dotazníkové šetření a odpovědět na stanovené hypotézy. Zároveň analyzovat kvalitu života dotázaných pacientů ambulance pro poruchy dýchání ve spánku. Tato diplomová práce poukazuje na důležitost spánkové medicíny, jako oboru prolínajícího celé spektrum lékařské i ošetřovatelské péče. Vyzdvihuje důležitost diagnostiky, léčby a nových možností pro pacienty se spánkovou apnoí. Obsahuje informace, které by měly pomoci rozšířit znalosti v problematice v oboru spánkové medicíny a vyzdvihnout dovednosti sester v ambulancích pro poruchy dýchání ve spánku a spánkových laboratořích.
Abstrakt v dalším jazyce: The topics of this diploma thesis were breathing disorders during sleep and their monitoring. The theoretical part was focused on the basic terms connected with the medical branch of sleep medicine. It was concentrated on the sleep apnoea, its diagnostics, monitoring and treatment.The practical part consists of the analysis of quantitatively qualitative research data. The data about the number of patients with breathing disorders during sleep from the years 2014 and 2015 are processed here. The aim of the thesis is to define the patients with sleep apnoea, analyse the questionnaire survey and answer the hypotheses stated and, at the same time, to analyse the quality of life of the respondents among the patients of the outpatients' department for breathing disorders during sleep. This diploma thesis stresses the importance of the sleep medicine as a branch involved in the whole spectrum of the medical and nursing care. It highlights the importance of the diagnostics, treatment and new possibilities for patients with sleep apnoea. It contains information which should help to extend the knowledge in the field of the sleep medicine branch and to highlight the skills of the nurses in the outpatients' department for the breathing disorders during sleep and the sleep laboratories.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KOS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP Bc. Petra Stenglova - Monitorace pacienta s poruchou dychani ve spanku v domacim prostredi.pdfPlný text práce1,93 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
vedouci-Stenglova_vedouci.pdfPosudek vedoucího práce499,78 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
oponent-Stenglova_oponent.pdfPosudek oponenta práce461,68 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba-Stenglova_obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce474,41 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/17925

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.