Název: Interpretace účasti jednotek Ruské osvobozenecké armády v událostech Pražského povstání 1945 ve školských učebnicích dějepisu a dalších publikacích
Další názvy: Interpretation of the participation of the units of the Russian Liberation Army in the events of the Prague Uprising in 1945 in school history textbooks and other publications
Autoři: Maier, Zdeněk
Vedoucí práce/školitel: Leichtová, Magdaléna
Oponent: Morávková, Naděžda
Datum vydání: 2015
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/19440
Klíčová slova: učebnice dějepisu;školské dokumenty;didaktika dějepisu;ruská osvobozenecká armáda (roa);andrej andrejevič vlasov;pražské povstání.
Klíčová slova v dalším jazyce: school textbooks;school documents;didactics of history;russian liberation army (rla);andrey andreyevich vlasov;prague uprising.
Abstrakt: Tato diplomová práce pojednává o interpretaci účasti jednotek Ruské osvobozenecké armády v událostech pražského povstání 1945 ve školských učebnicích dějepisu a dalších publikacích. Diplomová práce je rozdělena do tří částí. V praktické části nastiňuji vývoj výuky dějepisu v rámci českého, respektive československého školství v době od roku 1945 do současnosti. Dále v této části analyzuji školské učebnice dějepisu a další publikace (školské dokumenty), které vznikly, respektive byly vydané ve zmíněném období. Zdrojovou institucí pro tyto prameny byla Národní pedagogická knihovna J. A. Komenského v Praze. Zaměřuji se na zachycení událostí Pražského povstání a zejména pak na skutečnost, je-li zmíněna účast jednotek ROA. V historizující části se věnuji popisu zapojení jednotek ROA do událostí Pražského povstání. K doplnění kontextu rovněž uvádím ve zkrácené podobě historii a cíle ROA či celkové rozložení znepřátelených sil v rámci Pražského povstání. V syntetické části konfrontuji výstupy z praktické části s poznatky z teoretické části. Tuto část doplňuji o výňatky z dokumentů, dle nichž je organizována dnešní zejména základní a středoškolská výuka.
Abstrakt v dalším jazyce: This thesis deals with the iterpretation of Russian Liberation Army (RLA) participiacion in the events of Prague uprising, 1945, in school textbooks and other publications. The thesis is dividend into three parts. In the practical part, I outline the development of historical education in Czech, as well as in Czechoslovakian school system from the year 1945 until present day. Furthermore, in this part, I analyze educational textbooks and other publications (school documents), which were formed, or were published in previously mentioned period. Resource institution for these sources was J. A. Komenský National library of Educational sciences in Prague. I focus mainly on interception of events during Prague uprising, especially on the fact, if there is RLA units participation. In the historical part, I adress the description of RLA units participation in Prague uprising events. To add to the context, I briefly include RLA's history and objectives, and also distribution of antagonised forces during Prague uprising. In the synthetic part, I confront outputs from the practical part and findings from the theoretical part. To this part, I add extracts from documents, which are used in present day basic and high school organisational structure.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KAP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DIPLOMOVA-PRACE-ZDENEK-MAIER final.pdfPlný text práce3,73 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
vedouci-Maier_ved_DP.pdfPosudek vedoucího práce456,29 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
oponent-Maier_opo.rtfPosudek oponenta práce1,83 MBRTFZobrazit/otevřít
obhajoba-Maier.pdfPrůběh obhajoby práce277,67 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/19440

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.