Název: Vyvlastnění
Další názvy: Expropriation
Autoři: Bažant, Marek
Vedoucí práce/školitel: Louda, Tomáš
Oponent: Lego, Jan
Datum vydání: 2015
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/20160
Klíčová slova: vyvlastnění (expropriace);vyvlastňovací řízení;účel vyvlastnění;veřejný zájem;vlastnické právo;náhrada;právní předpis.
Klíčová slova v dalším jazyce: the expropriation;expropriation proceeding;the purpose of the expropriation;the public interest;right of ownership;compensation;legal prescription.
Abstrakt: Tématem této bakalářské práce je problematika právního institutu vyvlastnění, které představuje v soukromoprávní rovině fakticky nejzávažnější zásah veřejné moci do vlastnického práva, tedy práva vlastnit pozemek, stavbu nebo její část. Při uplatnění tohoto institutu dochází k úplnému odejmutí vlastnického práva k pozemku, stavby nebo její části a k následnému nucenému přechodu vlastnického práva na osobu odlišnou od dosavadního vlastníka, nebo k omezení tohoto vlastnického práva zřízením věcného břemene nebo práva odpovídajícímu věcnému břemeni. Z výše uvedeného jasně vyplývá, že následkem použití vyvlastnění dochází k zásadním změnám vlastnických poměrů k předmětným nemovitostem.
Abstrakt v dalším jazyce: The bachelor thesis is dedicated to the issue of legal institution of expropriation which actually represents in private law the most serious interference of public authority in property right, it means right to own land, building or part thereof. In the case of the application of this institution, there is complete deprivation of the property right to the land, building or its part and subsequently forced transfer of property right to another person. It may also come to a restriction of the ownership by establishment of servitude or right corresponding with servitude. From the above it follows that as a result of applying the expropriation the ownership to properties in question is fundamentally changed.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KSR)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP 2015 Bazant vyvlastneni.pdfPlný text práce896,27 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
vedouci-Posudek VP - Louda - Bazant.pdfPosudek vedoucího práce543,86 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
oponent-Posudek OP - Lego - Bazant.pdfPosudek oponenta práce473,52 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba-Protokol - Bazant.pdfPrůběh obhajoby práce328,4 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/20160

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.