Název: Horažďovické obyvatelstvo a jeho každodenní život v období raného novověku
Další názvy: People of Horažďovice and their everyday life in early modern period
Autoři: Martínková, Zuzana
Vedoucí práce/školitel: Kilián Jan, Doc. PhDr. Ph.D.
Datum vydání: 2017
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/26891
Klíčová slova: horažďovice;obyvatelstvo;měšťané;narození;křest;sňatek;smrt;kšafty;příčiny úmrtí
Klíčová slova v dalším jazyce: horažďovice;population;citizen;birth;christening;marriage;death;last will;cause of deaths
Abstrakt: Diplomová práce se snaží o přehledný a ucelený pohled na problematiku narození, sňatků a umírání v barokních Horažďovicích, konkrétně v letech 1669-1790. Nezaměřuje se pouze na demografickou stránku problematiky, zabývá se i rituály pojícími se k těmto významným životním událostem. Studie vychází především z jedenácti církevních matrik a z pramenů Archivu města Horažďovic. Dílčím cílem bylo na základě pramenného výzkumu analyzovat a statisticky zpracovat počet křtů, sňatků a pohřbů proběhnuvších v jednotlivých letech. Práce se také pokouší načrtnout otázku kmotrovství a nemanželských dětí. Její součástí se stal i rozbor kšaftů a svatebních smluv horažďovických měšťanů. Opomenuty však nebyly ani osudy několika horažďovických zločinců.
Abstrakt v dalším jazyce: The dissertation is trying to show a well arranged and complete view on the issues of birth, marriage and death in the baroque city of Horažďovice, specifically in the years 1669 1790. It does not focus only on the demographic point of view, but it addresses also the rituals connected with these important stages of life. The study is based on eleven church registers and on the archive of Horažďovice. The aim was to analyse and process the number of christenings, marriages and burials in those years with help of the research of sources. This thesis is also trying to touch the question of godfathers and illegitimate children. A part of this dissertation is also a analysis of last wills and marriage contracts of the citizen of Horažďovice. The fates of some of criminals were also not left out.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KHI)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP - Bc. Zuzana MARTINKOVA.pdfPlný text práce6,11 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Martinkova V.pdfPosudek vedoucího práce1,02 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Martinkova O.pdfPosudek oponenta práce937 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Martinkova P.pdfPrůběh obhajoby práce187,76 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/26891

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.