Název: Komparace západního a islámského feminismu
Další názvy: Comparison of Western and Islamic Feminism
Autoři: Šimáčková, Kateřina
Vedoucí práce/školitel: Ponížilová Martina, PhDr. Ph.D.
Oponent: Strnadová Lenka, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2017
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/27206
Klíčová slova: feminismus;západní feminismus;islámský feminismus;vzdělání;volební právo;rovné pracovní příležitosti
Klíčová slova v dalším jazyce: feminism;western feminism;islamic feminism;education;women's suffrage;equal employment opportunities
Abstrakt: Hlavním cílem předložené bakalářské práce je komparace západního a islámského feminismu. Důraz je kladen zejména na komparaci rovného přístupu ke vzdělání, volebního práva pro ženy, rovných pracovních příležitostí a stejného mzdového ohodnocení od konce 18. století do 20. století. Práce je rozdělena do čtyř částí. První z nich se věnuje definici feminismu a západního feminismu, v níž se věnuji také historickému vývoji západního feminismu, který byl důležitý pro vývoj základních požadavků. V druhé části práce se zabývám třemi komparačními kritérii západního feminismu. Ve třetí části se věnuji definici islámského feminismu a jeho historickému vývoji. V poslední části se zabývám komparačními kritérii islámského feminismu. V závěru práce se snažím o komparaci tří stanovených komparačních kritérií a zároveň se snažím odpovědět na to, zda jsou požadavky obou feminismů stejné nebo rozdílné.
Abstrakt v dalším jazyce: The main aim of the bachelor thesis is to compare the Western and Islamic feminism. The emphasis is placed primarily on comparison of equal access to education, women's suffrage and equal employment opportunities and its salaries since the end of 18th century till 20th century. The work is divided into four part. The first part deals with definition of feminism and Western feminism, in which I also define historical development of Western feminism which was important for its evolution of demands. In the second part I examine three comparative criterions of Western feminism and in the third part I define concept of Islamic feminism and its historical development. In the last part I examine three comparative criterions of Islamic feminism. The conclusion of the thesis tries to compare demands of both feminism and provide answer if demands are the same or different.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Simackova BP.pdfPlný text práce743,08 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Simackova-bp-MV BAS.pdfPosudek oponenta práce1,93 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
BP_Simackova_ved.pdfPosudek vedoucího práce1,93 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Simackova.pdfPrůběh obhajoby práce442,85 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/27206

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.