Název: Efekt teploty žíhání na vlastnosti metalurgicky zpracované práškové slitiny Ti-35Nb-2Zr-0.5O.
The effect of annealing temperature on the properties of powder metallurgy processed TI-35NB-2ZR-0.5O ALLOY
Autoři: Málek, Jaroslav
Hnilica, František
Veselý, Jaroslav
Smola, Bohumil
Medlín, Rostislav
Citace zdrojového dokumentu: MÁLEK, J., HNILICA, F., VESELÝ, J., SMOLA, B., MEDLÍN, R. The effect of annealing temperature on the properties of powder metallurgy processed TI-35NB-2ZR-0.5O alloy. Journal of the Mechanical Behavior of Biomedical Materials, 2017, roč. 75, č. November 2017, s. 252-261. ISSN 1751-6161.
Datum vydání: 2017
Nakladatel: Elsevier
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/29269
ISSN: 1751-6161
Klíčová slova: Slitiny beta-titanu, žíhání, mechanické vlastnosti, plasticita, fraktografie.
Klíčová slova v dalším jazyce: beta-titanium alloys, annealing, mechanical properties, plasticity, fractography
Abstrakt: Slitina Ti-35Nb-2Zr-0,5O (hmotnostní %) byla vyrobena procesem práškové metalurgie (izostatické lisování za studena směsi elementárních prášků a následné slinování) s primárním cílem použití jako materiálu pro biologické aplikace. Sintrované vzorky byly promyty a následně byl zkoumán vliv teploty žíhání na mechanické a strukturní vlastnosti. Vzorky byly žíhány při teplotě 800, 850, 900, 950 a 1000 ° C po dobu 0,5 hodiny s kalením do vody. Byly pozorovány významné změny v mikrostruktuře (tj. Rozpouštění sraženiny nebo zrychlení zrna) ve vztahu ke zvýšení teploty žíhání. Ve spojení s těmito změnami byly také zkoumány mechanické vlastnosti. Konečná pevnost v tahu se zvýšila z 925 MPa (vzorek žíhaný při 800 ° C) na 990 MPa (900 ° C). Také prodloužení (plasticita) narostla z ~ 13% (800 ° C) na více než 20% (900, 950 a 1000 ° C).
Abstrakt v dalším jazyce: Ti-35Nb-2Zr-0.5O (wt.%) alloy was prepared via a powder metallurgy process (cold isostatic pressing of blended elemental powders and subsequent sintering) with the primary aim of using it as a material for bio-applications. Sintered specimens were swaged and subsequently the influence of annealing temperature on the mechanical and structural properties was studied. Specimens were annealed at 800, 850, 900, 950, and 1000 °C for 0.5 h and water quenched. Significant changes in microstructure (i.e. precipitate dissolution or grain coarsening) were observed in relation to increasing annealing temperature. In correlation with those changes, the mechanical properties were also studied. The ultimate tensile strength increased from 925 MPa (specimen annealed at 800 °C) to 990 MPa (900 °C). Also the elongation increased from ~13% (800 °C) to more than 20% (900, 950, and 1000 °C).
Práva: Plný text není přístupný.
© Elsevier
Vyskytuje se v kolekcích:OpenAire
Články / Articles (CTM)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Medlin_The effect of annealing.pdf1,41 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/29269

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD