Title: Vysokoteplotní tavení nekovových materiálů elektromagnetickou indukcí ve studeném kelímku
Authors: Jiřinec, Stanislav
Referee: Kyncl Jan, Doc. Dr. Ing.
Benešová Zdeňka, Prof. Ing. CSc.
Podhrázský Antonín, Ing. Ph.D.
Issue Date: 2018
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: disertační práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/33612
Keywords: studený kelímek;elektromagnetická indukce;startovací fáze;numerický model;měřicí systém;optimalizace;ansys;labview.
Keywords in different language: cold crucible;electromagnetic induction;starting process;numerical model;measuring system;optimization;ansys;labview.
Abstract: Disertační práce je zaměřena na problematiku vysokoteplotního tavení elektromagnetickou indukcí ve studeném kelímku. V první části je stručně popsána problematika studeného kelímku (kompaktní a segmentové provedení studeného kelímku) se zaměřením především na startovací fázi při tavbě elektricky nevodivého materiálu. Další část práce je zaměřena na tvorbu numerických modelů startovací fáze pro jednotlivá konstrukční uspořádání a vlivu polohy a tvaru startovacího materiálu uvnitř vsázky. Dále je práce věnována především optimalizaci tvaru segmentového kelímku, pro který je řešen vliv tvaru a počtu chladících elementů na ztráty. K ověření numerických modelů byl vytvořen měřicí systém. Rozsáhlá měření a numerické simulace umožnily provést výzkum vlivu jednotlivých komponentů studeného kelímku vedoucí k optimalizaci tvaru studeného kelímku. V rámci práce je uvedena celá řada funkčních vzorků segmentového studeného kelímku včetně návrhu kelímku pro zařízení HFG160.
Abstract in different language: The dissertation thesis is focused on the high-temperature melting by electromagnetic induction in a cold crucible. The first section briefly describes the issue (compact and segmented cold crucible) focusing primarily on the start-up process during melting the electrically non-conductive material. The second part of the thesis deals with creating numerical models of starting process for different construction solution and the influence of the position and shape of the starting material inside the load. Following part is devoted to optimizing the shape of the segmented cold crucible for which the influence of the shape and number of cooling segments is being solved. To validate the numerical model, a measuring system was developed. Extensive measurements and numerical simulations allow to carry out research on the impact of individual components of the segmented cold crucible and to optimize the shape of the cold crucible. The dissertation thesis contains several own function samples of segmented cold crucible, including design of crucible for HFG160 device.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Appears in Collections:Disertační práce / Dissertations (KEE)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Disertace_JIRINEC.pdfPlný text práce13,56 MBAdobe PDFView/Open
jirinec_publ.pdfPosudek vedoucího práce1,27 MBAdobe PDFView/Open
jirinec_opon.pdfPosudek oponenta práce1,82 MBAdobe PDFView/Open
jirinec_zapis.pdfPrůběh obhajoby práce724,38 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/33612

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.