Název: Teorie společenské smlouvy z perspektivy feminismu
Další názvy: Theories of social contract in view from feminism
Autoři: Mihalová, Ingrid
Vedoucí práce/školitel: Strnadová Lenka, Mgr. Ph.D.
Oponent: Stulík Ondřej, PhDr. Ph.D.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/37889
Klíčová slova: feminismus;ženská emancipace;sexuální smlouva;nerovnost mezi pohlavím;společenská smlouva;osvícenství
Klíčová slova v dalším jazyce: social contract;gender;feminism;emancipation of woman;sex equality;state of nature;sexual contract
Abstrakt: Tato práce pojednává o Teoriích společenské smlouvy z perspektivy feminismu. Hlavním bodem je představit smluvní teorie pohledem tří klasických autorů: Thomase Hobbes, Jeana-Jasquesa Rousseaua a Johna Locka a přinést k nim feministickou reflexi. Tito tři klasičtí teoretikové se zabývají vznikem státu a jeho funkcemi a přimárně tak rozdělují lidskou historii to dvou period, a to konkrétně před vznikem státu a po něm. Feministky později kritizují přístup těchto autorů primárně proto, že se domnívají, že některé body v pomyslné smlouvě značně přesahují do soukromí ženy a tím jí značně znevýhodňují. Princip pomyslné rovnosti před zákonem, tedy smlouva plošně negarantuje, ačkoli by měla. Tato práce si klade za cíl popsat, jak klasické smluvní teorie, tak i přinést feministickou reflexi, proto jsou rozebírány i pojmy jako je patriarchát nebo gender.
Abstrakt v dalším jazyce: This thesis is about the Theory of the Social Contract from the Perspective of Feminism. The main point is to introduce the Theory from the viewpoint of three classical authors: Thomas Hobbes, Jean-Jacques Rousseau and John Locke and bring critical feminist reflection. These three contract theorists divided the state of human history into two periods, which we call The State of Nature and the period after the contract, Civil Society (apart from Rousseau and his concept of wild man). Feminism in general criticized the attitude of these authors, because they pointing out some points in the contract by classical theorists which lay ground for disadvantages of women, especially because they intruded into their privacy and favored men in general. The concept of patriarchy and the topic of gender will be mentioned as well.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
mihalova_ingrid_bakalarka_tisk2019.pdfPlný text práce437,93 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Mihalova_BP_OPO.pdfPosudek oponenta práce1,93 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Mihalova_BP_VED.pdfPosudek vedoucího práce2,42 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Mihalova.pdfPrůběh obhajoby práce343,06 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/37889

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.