Full metadata record
DC poleHodnotaJazyk
dc.contributor.advisorLuhanová Lenka, MUDr.
dc.contributor.authorSadilová, Silvie
dc.contributor.refereeKlepáč Josef, MUDr.
dc.date.accepted2019-6-20
dc.date.accessioned2020-08-24T11:40:34Z-
dc.date.available2018-1-31
dc.date.available2020-08-24T11:40:34Z-
dc.date.issued2019
dc.date.submitted2019-3-28
dc.identifier76714
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11025/38895
dc.description.abstractBakalářská práce je zaměřena na téma přídatných látek v potravinách. Má dvě části - teoretickou a praktickou. Teoretická část se zabývá obecnou charakteristikou přídatných látek, jejich dělením a využitím v potravinářství a uvádí základní legislativu a principy, které jsou nezbytné pro správné používání těchto látek v potravinářství. Závěr této části je věnován zhodnocení vlivu potravinářských aditiv na lidské zdraví formou rešerše dosud dostupných odborných studií. V praktické části je předmětem výzkumu informovanost spotřebitelů o přídatných látkách. Týká se názorů spotřebitelů na vliv přídatných látek v potravinách na zdraví, jejich znalosti a zkušenosti s touto problematikou a hodnocení kritérií pro nákup potraviny, mezi něž patří i použité přídatné látky. K výzkumu bylo použito online dotazníkového šetření. Výsledky poukázaly na to, že spotřebitelé vnímají vliv přídatných látek v potravinách spíše negativně. Mezi kritérii pro nákup potraviny hraje největší roli kvalita a čerstvost. Tvrzení, že by hlavní roli při výběru potraviny měla cena, se nepotvrdilo.cs
dc.format63 s. (86 641 znaků)cs
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isocscs
dc.publisherZápadočeská univerzita v Plznics
dc.relation.isreferencedbyhttps://portal.zcu.cz/StagPortletsJSR168/CleanUrl?urlid=prohlizeni-prace-detail&praceIdno=76714-
dc.rightsPlný text práce je přístupný bez omezení.cs
dc.subjectaditivacs
dc.subjectpřídatné látkycs
dc.subjectpotravinycs
dc.subjectzdravícs
dc.titleVliv přídatných látek v potravinách na zdravícs
dc.title.alternativeThe impact of food additives on healthen
dc.typebakalářská prácecs
dc.thesis.degree-nameBc.cs
dc.thesis.degree-levelBakalářskýcs
dc.thesis.degree-grantorZápadočeská univerzita v Plzni. Fakulta zdravotnických studiícs
dc.thesis.degree-programVeřejné zdravotnictvícs
dc.description.resultObhájenocs
dc.rights.accessopenAccessen
dc.description.abstract-translatedThe bachelor thesis is focused on the topic of food additives. It is divided into two parts - theoretical and practical. The theoretical part deals with the general specification of food additives, their division and use in the food industry and gives a basic legislation and principles which are necessary for proper use of these substances in the food industry. The conclusion of this part is devoted to the evaluation of the impact of food ingredients on human health by means of a search of available professional studies. The public awareness about food additives is subject of research in the practical part. It addresses consumers' views on the health effects of food additives, their experiences on the subject and the evaluation of criteria including used food additives. The online questionnaire survey was used for this research. The results pointed out that consumers perceive the effects of food additives rather negatively. Among the criteria for buying food, quality and freshness play the biggest role. The claim that the main role in the choice of food was its price was not confirmed.en
dc.subject.translatedadditivesen
dc.subject.translatedfooden
dc.subject.translatedfood additivesen
dc.subject.translatedhealthen
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAZ)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_Sadilova_AVZ3.pdfPlný text práce804,89 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Sadilova_VP.pdfPosudek vedoucího práce1,22 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Sadilova_OP.pdfPosudek oponenta práce1,22 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Sadilova.pdfPrůběh obhajoby práce347,24 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/38895

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.