Název: Právní odpovědnost v oblasti myslivosti
Další názvy: Legal liability in the field of hunting
Autoři: Pytlík, Lukáš
Vedoucí práce/školitel: Stejskal Vojtěch, Doc. JUDr. Ph.D.
Oponent: Horáček Zdeněk, JUDr. Ph.D.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/38955
Klíčová slova: právní odpovědnost;myslivost;škoda;zvěř;směrnice o kontrole nabývání a držení zbraní.
Klíčová slova v dalším jazyce: legal liability;hunting;damage;wild animals;directive on control of the acquisition and possession of weapons.
Abstrakt: V diplomové práci na téma právní odpovědnost v oblasti myslivosti bude nejprve nastíněn vývoj a význam myslivosti, včetně vývoje právní úpravy, a stručně budou vymezeny stěžejní pojmy pro zpracovávané téma. Poté bude pozornost věnována odpvědnosti za škodu způsobenou zvěří a na zvěři a za deliktní odpovědnost (tzn. například vysvětlení toho, kdo je odpovědným subjektem za škodu, co se rozumí škodou či jaké se rozlišují přestupky a trestné činy na úseku myslivosti). Dále budou řešeny narůstající početní stavy spárkaté zvěře a pytláctví jakožto zásadní problémy myslivosti v současné době. A nakonec bude rozebrána směrnice o kontrole nabývání a držení zbraní spolu s navrhovaným plošným zákazem olověných broků, obojí ve spojitosti s odpovědností za škodu způsobenou zvěří.
Abstrakt v dalším jazyce: In the diploma thesis on Legal liability in the field of hunting I first briefly focus on the importance of the hunting at present and its development across history, including legal development.Then I define several terms that are crucial for this topic. However, I pay the most attention to the responsibility for damage caused by wild animals and on wild animals and for tort liability. By liability for damage, I explain who is the responsible subject and what rights and obligations he has,what damage the wild animals causeand howwe can prevent this damage, including the application of claims for damages. In tortliability, I occupy with particularoffenses and crimesin the field of hunting. Furthermore, I point tothe fundamental problems at present, especially the struggle with the increasing numbers of wild animalsand with poaching. Then I occupywith the acquisition and possession of weapons in the light of the directive of the EP and the Council of the EU and its impact tothe exercise of hunting rights; I will also mention marginally about the planned blanket ban on lead shot. All this in connection with the responsibility caused by the wild animals.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KSP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Pravni odpovednost v oblasti myslivosti.pdfPlný text práce889,84 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
DP-Pytlik-Stejskal.pdfPosudek vedoucího práce700,59 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
DP-Pytlik-Horacek.pdfPosudek oponenta práce1,07 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
DP-Pytlik-obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce537,75 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/38955

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.