Title: Přínosy a náklady eura na příkladě konkrétního podniku
Other Titles: Benefits and costs of the euro in the example of a particular company
Authors: Gaboríková, Věra
Advisor: Mašátová, Vendula
Referee: Martinčík, David
Issue Date: 2012
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/4361
Keywords: přechod na společnou měnu;euro;směnný kurz;konverze měn;kurzové zisky a ztráty
Keywords in different language: transmission to common currency;euro;exchange rate;currencies conversion;exchange rate profits and losses
Abstract: Předložená práce je zaměřena na přínosy a náklady eura na příkladě konkrétního podniku. První část teoretické práce se zabývá vymezením pojmu eura a připravenosti země přijmou euro. Ve druhé kapitole jsou podrobně popsány přínosy a náklady spojené se zavedením společné měny EUR pro Českou republiku a v následující kapitole jsou definovány hlavní vlivy a dopady, při přechodu na euro, na podnikový sektor. Do této kapitoly jsou dále zahrnuty přínosy a náklady spojené se zavedením společné měny pro podnikový sektor. Druhá část práce je věnována poznatkům z praxe, představení vybrané společnosti a následná analýza výhod či nevýhod, kterou přináší konverze měn pro hospodářský podnik. Na příkladech je zdokumentován vznik kurzových rozdílů a jejich dopad do hospodářského výsledku podniku. Poslední část zahrnuje celkové zhodnocení připravenosti vybraného podniku přijmout společnou měnu.
Abstract in different language: The first part of the theoretical thesis is based upon defining the therm of ?Euro currency? itself and preparedness of a country to accept the Euro currency. In the second chapter the benefits and cost related to accepting of Euro currency by Czech Republic are listed in detail. In the following chapter the main effects and impacts of transmission to Euro currency are defined in terms of business sector. Furthermore benefits and costs resulting from introduction of the common currency for business sector are included in this chapter. The second part of the thesis is dedicated to experience from this field, chosen company introduction, and following analysis of pros and cons which are brought about by currencies conversion for a business unit. A generation of exchange rate differences and their impact on the economic result of a business unit is documented with given examples. The last part includes overall evaluation of the chosen company preparedness to accept the Euro currency.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KPM)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BP_Gaborikova.pdfPlný text práce1,53 MBAdobe PDFView/Open
BP_gaborikova_VP.PDFPosudek vedoucího práce1,72 MBAdobe PDFView/Open
BP_gaborikova_OP.PDFPosudek oponenta práce1,89 MBAdobe PDFView/Open
BP_gaborikova.PDFPrůběh obhajoby práce163,87 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/4361

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.