Název: Symboly, znaky naší civilizační současnosti
Další názvy: Symbols, signs of our civilization present
Autoři: Škvareninová, Sára
Vedoucí práce/školitel: Ogoun Aleš, Doc. akademický malíř
Oponent: Tichý Jan, akademický malíř
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/43828
Klíčová slova: malba;symboly;civilizační současnost;duchovní směr;menhiry;člověk - příroda;sny
Klíčová slova v dalším jazyce: painting;symbols;present of civilization;spiritual direction;standing stones;nature - man;dreams
Abstrakt: Cílem této práce je zachytit v obrazech vůni a hudbu velkého Teď, jak se mi jeví i nejeví. Podle Iva Wiesnera, který mapuje historii světa za posledních 120 000 let, je naše Česká kotlina nejspíš Krajem, zemí hobitů, kterou nám připomněl J.R.Tolkien, ve svých eposech o Středozemi. A tak se mi zdá čím dál víc, co se mi zdálo vždy, že jsem se narodila na podstatném místě, obklopena inspirativními, milovanými bytostmi, a teď už mám tucha, že i v zajímavém čase. Chci vyprávět mýtus své doby, pro legraci a pro budoucnost, která místy teprve ukáže, co jsem vlastně namalovala. Indiáni naší době říkají Pacha Kuti, doba velkých změn. Nejen v takové, jsou mýty a symboly to, co je pro mne skutečné. Obrazů je 6 (to něco znamená). Jsou dlouhé, velké, menší, a placaté jsou všechny. Jako létající talíře. Hodlám Vás unést.
Abstrakt v dalším jazyce: The aim of my thesis is to capture the scent and music of the great Now on canvas, as it does and does not seem to me. According to Ivo Wiesner, who maps the history of the world in the last 120 000 years, our Bohemian Basin is the Shire, a land of Hobbits which was reminded to us by J.R.Tolkien in his epic tales about Middle-earth. And so it seems to me more and more what has always been in my dreams, that I was born in vital place surrounded by inspiring, warm beings, and now I have a hunch that even at remarkable time. I want to tell the fable of my age for amusement and future, which in time will show what I have actually painted. Native Americans calls our time Pacha Kuti, a time of great changes. Not only in these moments, myths and symbols are the one thing which is very real to me. There are six paintings (that means something). They are all long, big, small and flat, just like UFO spaceship. I intend to get you carried away.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KDE)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP Skvareninova Sara, text_prilohy.pdfPlný text práce4,12 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Skvareninova.pdfPosudek vedoucího práce500,1 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Skvareninova_0.pdfPosudek oponenta práce271,78 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Skvareninova_1.pdfPrůběh obhajoby práce330,49 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/43828

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.