Název: Význam magnetické rezonance v diagnostice patologií orbity se zaměřením na orbitální expanze
Další názvy: The Importance of Magnetic Resonance Imaging (MRI) for the Diagnosis of Orbital Pathology, with Focus on Orbital Expansion
Autoři: Kovačíková, Linda
Vedoucí práce/školitel: Mašek Martin, MUDr. Ph.D.
Oponent: Tupý Radek, MUDr., Ing. Ph.D.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/44189
Klíčová slova: nádory orbit;magnetická rezonance;patologie orbity
Klíčová slova v dalším jazyce: magnetic resonance imaging;orbital pathology;orbital tumors
Abstrakt: Tato bakalářská práce na téma Význam magnetické rezonance v diagnostice patologií orbity se zaměřením na orbitální expanze se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část zahrnuje podrobnější anatomii orbity, patologické procesy se zaměřením na orbitální expanze a diagnostiku těchto orbitálních expanzí všemi zobrazovacími metodami, které jsou v dnešní době v této problematice využívány. V závěru teoretické části, věnované podrobněji magnetické rezonanci, je uveden vyšetřovací protokol, užívaný při MR zobrazení orbit a nejčastěji používané sekvence, které se v diagnostice patologických procesů orbity užívají. Praktická část sestává z pěti kazuistik, je tedy kvalitativním výzkumem. Na základě těchto kazuistik je poté posouzen přínos magnetické rezonance v diagnostice orbitálních expanzí.
Abstrakt v dalším jazyce: The Diploma Thesis "The Importance of Magnetic Resonance Imaging (MRI) for the Diagnosis of Orbital Pathology, with Focus on Orbital Expansion" comprises a theoretical and a practical part. The theoretic part deals with detailed orbital anatomy, pathological processes focused on orbital expansions and diagnostics of such orbital expansions by all imaging methods that are nowadays used for these diseases. The theoretical part is finished with detailed description of Magnetic Resonance Imaging (MRI) method and includes also an Orbit Examination Protocol and mostly used sequences that are typical and common for orbital pathology diagnostics. The practical part of the Diploma Thesis includes five case studies, therefore represents a qualitative research. Benefits of using the Magnetic Resonance Imaging (MRI) method for the diagnosis of orbital expansions is then reviewed and judged based on the stated case studies herein.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAZ)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Kovacikova_Linda_RAS_BP.pdfPlný text práce14,68 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Kovacikova_VP.pdfPosudek vedoucího práce887,94 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Kovacikova_OP.pdfPosudek oponenta práce339,66 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Kovacikova.pdfPrůběh obhajoby práce366,09 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/44189

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.