Název: DMX controller s využitím Raspberry Pi
Další názvy: DMX controller on Raspberry Pi
Autoři: Brož, Filip
Vedoucí práce/školitel: Fiřt Jaroslav, Ing. Ph.D.
Oponent: Kosturik Kamil, Ing. Ph.D.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/44519
Klíčová slova: scénické osvětlení;dmx512;raspberry pi;uart;řízení scénického osvětlení;tcp/ip;galvanické oddělení.
Klíčová slova v dalším jazyce: scenic lightning;dmx512;raspberry pi;uart;control of scenic lightning;tcp/ip;galvanic isolation.
Abstrakt: Tato práce je zaměřena na prostudování různých typů scénického osvětlení, komunikačního sériového protokolu DMX512, jednočipového počítače Raspberry Pi, návrhu kontroleru umožňující ovládání scénického osvětlení v prostoru kina a softwarové možnosti ovládání. Jednoduchost, cenová dostupnost a komunikační vzdálenost umožňuje protokolu DMX512 velmi široké uplatnění v oblasti jevištní techniky. Raspberry Pi dokáže snadno patřičným programem přijímat TCP/IP pakety a pomocí nich odesílat příslušné povely po sériové lince k navrženému kontroleru, který tyto sériové povely vysílá v patřičné úpravě pro standard EIA485. Užívané Raspberry Pi umožňuje různé přednastavení scény vhodným naprogramováním. Navržené zařízení je snadno realizovatelné užitím Raspberry Pi a zároveň umožňuje aplikaci nejen v kině. Využití Raspberry Pi v této práci přináší výhody ve snadném programování a rozšiřuje DMX signál dalšími způsoby řízení.
Abstrakt v dalším jazyce: This thesis is focused on studying different types of scenic lightning, serial communications protokol DMX512, a single-chip computer Raspberry Pi and the design of a controller, that enables the control of scenic lightning in a cinema setting, all controlled by a software. The simplicity, price availability and communication distance of a DMX512 protocol enables very wide application in the area of stage technology. Raspberry Pi is capable of easily receiving TCP/IP packets using a corresponding computer program. With the help of these packets, it is able to send corresponding commands to the designed controller using a serial line. The commands being sent by the controller are modified to be compatible with the EIA485 standard. The Raspberry Pi enables different presets of a scene with an appropriate programming. The designed device is easily realized using a Raspberry, the device can also be used in other applications, not just in a cinema. The Raspberry Pi brings advantages in the form of the ease of programming and also furthers the options of controlling a DMX signal.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KEI)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_DMX_controller_s_vyuzitim_Raspberry_Pi.pdfPlný text práce2,89 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekOponentaSTAG.pdfPosudek oponenta práce38,37 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekVedoucihoSTAG.pdfPosudek vedoucího práce38,88 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
ProtokolSPrubehemObhajobySTAG.pdfPrůběh obhajoby práce23,28 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/44519

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.