Název: Effect of exit-orifice diameter on Cu nanoparticles produced by gas-aggregation source
Další názvy: Vliv průměru výstupní štěrbiny na měděné nanočástice připravené agregačním zdrojem
Autoři: Batková, Šárka
Kozák, Tomáš
Haviar, Stanislav
Mareš, Pavel
Čapek, Jiří
Citace zdrojového dokumentu: BATKOVÁ, Š., KOZÁK, T., HAVIAR, S., MAREŠ, P., ČAPEK, J. Effect of exit-orifice diameter on Cu nanoparticles produced by gas-aggregation source. Surface and Coatings Technology, 2021, roč. 417, č. 15 JUL 2021, s. '127196-1'-'127196-9'. ISSN 0257-8972.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Elsevier
Typ dokumentu: článek
article
URI: 2-s2.0-85105692608
http://hdl.handle.net/11025/44918
ISSN: 0257-8972
Klíčová slova: Agregační zdroj;Cu nanočástice;Průměr výstupní štěrbiny;Poměr tlaku k průtoku;Rozdělení velikostí
Klíčová slova v dalším jazyce: Gas-aggregation source;Cu nanoparticles;Exit-orifice diameter;Pressure to flow rate ratio;Size distribution
Abstrakt: Agregační zdroj (GAS) byl použit pro přípravu měděných nanočástic. Změnou průměru výstupní štěrbiny agregační komory jsme byli schopni izolovat a zkoumat vliv průtoku pracovního plynu při konstantním tlaku v agregační komoře. Ukazujeme, že konvenční přístup změny tlaku pomocí změny průtoku (při konstantním průměru štěrbiny) neovlivňuje výrazně velikost nanočástic. Nicméně pokud je tlak držen konstantní, změna průtoku má silný vliv. Na základě teoretické studie navrhujeme, že rozhodujícím parametrem je poměr tlaku k průtoku. Tento poměr určuje dobu zadržení nanočástic v agregační komoře (a tudíž i čas, který mají k dispozici pro růst) a je konstantní pro konstantní průměr výstupní štěrbiny. Když se ale průměr štěrbiny zmenší, tento poměr se zvětší, což poskytne nanočásticím více času a umožní jim více narůst. Kromě velikosti nanočástic ovlivňuje velikost štěrbiny i hmotnostní tok a jeho úhlové rozdělení.
Abstrakt v dalším jazyce: Gas-aggregation source (GAS) was used to prepare Cu nanoparticles. By changing the diameter of the exit orifice of the aggregation chamber, we were able to isolate and investigate the effect of the flow rate of the working gas at a constant pressure inside the aggregation chamber. We show that the conventional approach of changing pressure by adjusting the flow rate (at a constant orifice diameter) does not significantly influence the nanoparticle size. However, when the pressure is held constant, changing the flow rate has a notable effect. Based on a theoretical study, we suggest that the determining parameter which needs to be considered is the pressure to flow rate ratio. This ratio determines the residence time of the nanoparticles inside the aggregation chamber (and therefore the time available for them to grow) and is constant for a constant orifice diameter. Decreasing the orifice diameter, however, increases the pressure to flow rate ratio, which gives the nanoparticles longer time inside the aggregation chamber and allows them to grow larger. Apart from their size, the orifice diameter also influences the mass flux and its angular distribution.
Práva: Plný text není přístupný.
© Elsevier
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (NTIS)
Články / Articles (KFY)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
OBD21_Batkova,Kozak,Haviar,Mares,Capek_clanek.pdf1,91 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/44918

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD