Název: Možnosti uspokojení výlučného dluhu manžela ze společného jmění manželů
Další názvy: The possibilities of satisfying an exclusive debt of the spouse from the marital property
Autoři: Matoušek, Roman
Citace zdrojového dokumentu: MATOUŠEK, R. Možnosti uspokojení výlučného dluhu manžela ze společného jmění manželů. Komorní listy, 2021, roč. 13, č. 3, s. 25-30. ISSN: 1805-1081
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Exekutorská komora České republiky
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/45547
ISSN: 1805-1081
Klíčová slova: výlučný dluh manžela;společné jmění manželů;pohledávka;exekuce
Klíčová slova v dalším jazyce: exclusive debt of the spouse;joint property of the spouses;claim;execution
Abstrakt: Odborná stať pojednává o možnostech uspokojení výlučného dluhu manžela ze společného jmění manželů. Právní úprava umožňuje, aby se věřitel domáhal uspokojení pravomocné a vykonatelné pohledávky, kterou má za jedním z manželů, z majetku náležejícího do společného jmění manželů. Zde platí, že dluh, ze kterého je výlučně zavázán jeden z manželů, je možné uspokojit z majetku náležejícího do společného jmění manželů pouze v případě, pokud toto společné jmění manželů existovalo v době, kdy daný závazek vznikl. Věřitel se může uspokojení svojí pohledávky jdoucí výlučně za jedním z manželů domoci i z majetku zaniklého společného jmění, které doposud nebylo vypořádáno, neboť zaniklé (a současně nevypořádané společné jmění manželů) je indikátorem toho, že zde stále existuje společný majetek, který nebyl pouze formálně mezi bývalé manžele rozdělen, který lze jako takový exekučně postihnout, byť na základě exekučního titulu vydaného pouze na jednoho z manželů.
Abstrakt v dalším jazyce: This expert article is about the possibilities of satisfying an exclusive debt of the spouse from the marital property. The legislation allows the creditor to demand a satisfaction of his enforceable claim against one of the spouses from the marital property. A debt from which only one of the spouses is liable can be satisfied from the marital property only if this marital property had existed in the moment of incurrence of the debt. The creditor can also demand a satisfaction of such debt from a marital property that is defunct but hasn’t yet been settled. Defunct and unsettled marital property is an indication that the property still exists but hasn’t been formally split between the ex-spouses. Such marital property can be subject to an execution oven though the execution title was issued only to one of the spouses.
Práva: © autoři
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KPO)
OBD



Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/45547

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD