Název: Vybrané daňově právní aspekty akvizic obchodních společností
Další názvy: Selected tax - legal aspects of acquisitions of companies
Autoři: Procházka, Aleš
Vedoucí práce/školitel: Hrubá Smržová Petra, JUDr. Ph.D.
Oponent: Nocar Josef, Ing.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/48461
Klíčová slova: akvizice;daně;due diligence;spv;nízká kapitalizace
Klíčová slova v dalším jazyce: acquisitions;due diligence;taxes;spv;low capitalization
Abstrakt: Tato diplomová práce se zabývá vybranými daňově právními aspekty akvizic obchodních společností. Prvně se věnuje rozlišení pojmů fúze a akvizice a s tím související právní úpravě. Akvizice dále rozděluje na dva hlavní jmenovatele, kapitálové a majetkové, kdy toto dělení používá během celého textu práce. Další část je věnována úvěrovému financování akvizic, které analyzuje ze čtyř možných směrů, které jsou zákonem o daních z příjmů předvídány z pohledu následného odečtení úroků od daňového základu. Analyzuje jednotlivé skutečnosti, za kterých je možné úroky daňově uznat a pojednává například o pravidlech nízké kapitalizace či kapitalizaci pohledávky. Zvláštní pozornost je věnována struktuře SPV, které je v akviziční praxi užíváno nejenom z důvodů daňové optimalizace. Velká část práce je věnována jednotlivým daňovým institutům, kterými jsou daň z příjmů, DPH, daň z nemovitých věcí a daň silniční. V rámci kapitálových akvizic je řešen současný legislativní stav osvobození od daně při prodeji majetkové účasti s komparací se zahraničními legislativami. Diplomová práce v závěru pojednává o daňovém due diligence. Řeší vybraná rizika, které mohou vyvstat v souvislostí s akvizicí.
Abstrakt v dalším jazyce: This diploma thesis is focused on selected tax law aspects of acquisitions of companies. First, it focuses on the distinction between the concepts of merger and acquisition and the related legal regulation. It further divides acquisitions into two main denominators, capital and property, using this division throughout the thesis. The next section is devoted to the credit financing of acquisitions, which it analyses from four possible directions, which are envisaged by the Income Tax Act in terms of the subsequent deduction of interest from the tax base. It analyses the various circumstances in which interest can be tax deductible and discusses, for example, the rules on low capitalisation or capitalisation of a receivable. Special attention is given to the structure of the SPV, which is used in acquisition practice not only for tax optimisation reasons. A large part of the work is devoted to individual tax institutes, which are income tax, VAT, real estate tax and road tax. In the context of capital acquisitions, the current legislative status of tax exemptions for the sale of equity participation is addressed with a comparison with foreign legislation. The thesis concludes with a discussion of tax due diligence. It addresses selected risks that may arise in connection with an acquisition.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KFP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace_Vybrane danove pravni aspekty akvizic obchodnich spolecnosti.pdfPlný text práce1,78 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
ved. p. Prochazka.pdfPosudek vedoucího práce466,13 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
op.p. Prochazka.pdfPosudek oponenta práce261,55 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
pr.o. Prochazka.pdfPrůběh obhajoby práce318,29 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/48461

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.