Název: Vyjádření k obžalobě a odměna obhájce
Další názvy: Response to an indictment and fee for the defence counsel
Autoři: Kocina, Jan
Citace zdrojového dokumentu: KOCINA, J. Vyjádření k obžalobě a odměna obhájce. Bulletin advokacie, 2021, roč. Neuveden, č. 12, s. 19-21. ISSN: 1210-6348
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Česká advokátní komora
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/49005
ISSN: 1210-6348
Klíčová slova: trestní právo;odměna obhájce;vyjádření k obžalobě;advokát
Klíčová slova v dalším jazyce: criminal Law;remuneration of a lawyer;indictment;lawyer
Abstrakt: Novela v § 196 tr. řádu zavedla institut vyjádření obžalovaného k podané obžalobě státního zástupce. V návaznosti na skutečnosti popisované v tomto článku je třeba dospět k závěru, že advokát by si měl po vyrozumění státního zástupce o podání obžaloby zásadně opatřit podanou obžalobu a v návaznosti na její obsah zvážit, zda pro obhajobu je účelné vyjádřit se písemně k podané obžalobě. Vyjádření obhájce k podané obžalobě se dotýká samé podstaty trestní věci a za situace, že obhájce učiní vyjádření k podané obžalobě, jedná se o plně účtovatelný úkon právní služby podle § 11 odst. 1 písm. d) AT za použití § 11 odst. 3 AT.
Abstrakt v dalším jazyce: The article points out the new provisions comprised in Section 177 (d) of the Code of Criminal Procedure, which extended the formal requirements on the contents of a criminal indictment, and in Section 196 (2) of the Code of Criminal Procedure, where the law newly requires the presiding judge to advise the defendant, when serving a copy of the indictment on the defendant, that they have the right to provide, by the set deadline, a statement on the facts set out in the indictment. The author infers that, after having been notified of the indictment by the public prosecutor, the defence counsel should generally ask for a copy of the indictment and, in view of its contents, consider whether it would be purposeful for the defence to provide a written response. It became disputable in judicial practice whether such a response to an indictment drafted by the defence counsel can be considered a chargeable legal service based on the Lawyer’s Tariff. In its decision of 20 October 2021, the Superior Court in Prague concluded that such a response was indeed a fully chargeable act of legal service pursuant to Section 11 (1 (d) of the Lawyer’s Tariff, in conjunction with Section 11 (3) of the Lawyer’s Tariff.
Práva: Plný text není přístupný.
© Česká advokátní komora
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KPO)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Kocina - BA12-21.pdf276,71 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/49005

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD