Full metadata record
DC pole | Hodnota | Jazyk |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Pavelka Jaroslav, Mgr. Ph.D. | |
dc.contributor.author | Hons, Marek | |
dc.date.accepted | 2022-9-8 | |
dc.date.accessioned | 2022-11-10T14:47:09Z | - |
dc.date.available | 2020-12-7 | |
dc.date.available | 2022-11-10T14:47:09Z | - |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.date.submitted | 2022-6-30 | |
dc.identifier | 87517 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11025/50231 | - |
dc.description.abstract | Tato archeologicko-biologická diplomová práce navazuje na publikace dalších autorů v tomto oboru a částečně také na moji vlastní bakalářskou práci z roku 2020. Mezi hlavní části této práce je charakteristika výplní různých objektů a následná interpretace, jaké pochody s největší pravděpodobností vedly k tvorbě materiálu, který byl v objektech uložený a tím přispět k debatě o původu vzniku a funkci zkoumaných žlabovitých objektů, které se nalézaly na lokalitě Březnice u Bechyně z mladší doby bronzové. Historická keramika byla testována na přítomnost různých proteinů vyskytujících se v potravinách. Testovány byly proteiny charakterizující vejce, kuřecí maso, vepřové maso, hovězí maso, mléko a obilí. Další částí této práce bylo také prokázání využitelnosti testování historické keramiky za pomoci metody antigen-protilátka, která je schopná odlišit vařené proteiny od proteinů pocházejících z pozdější kontaminace. Další výstup této práce je důkaz existence drůbeže na sídlišti z mladší doby bronzové. | cs |
dc.format | 53 stran (86 263 znaků) | |
dc.language.iso | cs | |
dc.publisher | Západočeská univerzita v Plzni | |
dc.rights | Plný text práce je přístupný bez omezení | |
dc.subject | proteiny | cs |
dc.subject | antigen | cs |
dc.subject | protilátka | cs |
dc.subject | mladší doba bronzová | cs |
dc.subject | březnice u bechyně | cs |
dc.subject | gliadin | cs |
dc.subject | ovomucoid | cs |
dc.subject | kasein | cs |
dc.subject | hovězí maso | cs |
dc.subject | kuřecí maso | cs |
dc.subject | vepřové maso | cs |
dc.subject | historická keramika | cs |
dc.title | Zbytky potravin na archeologických artefaktech a ve výplni objektů | cs |
dc.title.alternative | Foodstuff scraps on archaeological artifacts and in the fill of objects | en |
dc.type | diplomová práce | |
dc.thesis.degree-name | Mgr. | |
dc.thesis.degree-level | Navazující | |
dc.thesis.degree-grantor | Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta pedagogická | |
dc.thesis.degree-program | Učitelství biologie pro střední školy | |
dc.description.result | Obhájeno | |
dc.description.abstract-translated | This (represented) archaeological and biological master thesis is based on publications of following (previously mentioned) authors in this Scientific field and partly on my own bachelor thesis from the year of 2020. Among the most vital parts of the graduation project is the filling of different objects and following interpretation of the processes, which caused the creation of the material storing in those objects and contributes to discussions about the origin and functions of examined prolonged, narrow objects located in the area of Březnice u Bechyně from the Late Bronze Age. Historical pottery was tested on presence of different proteins occurring in different groceries. Proteins characterizing (contained in) eggs, chicken, pork, beef, milk and grain were tested. The next part of the work was to demonstrate utility/benefits of testing historical ceramics using the antigen-antibody method which is able to distinguish cooked proteins from proteins derived from later contamination. Another output of this work is proof of the existence of poultry in a settlement from the Late Bronze Age. | en |
dc.subject.translated | proteins | en |
dc.subject.translated | antigen | en |
dc.subject.translated | antibody | en |
dc.subject.translated | late bronze age | en |
dc.subject.translated | březnice u bechyně | en |
dc.subject.translated | gliadin | en |
dc.subject.translated | ovomucoid | en |
dc.subject.translated | casein | en |
dc.subject.translated | beef | en |
dc.subject.translated | chicken | en |
dc.subject.translated | pork | en |
dc.subject.translated | historical ceramics | en |
Vyskytuje se v kolekcích: | Diplomové práce / Theses (CBG) |
Soubory připojené k záznamu:
Soubor | Popis | Velikost | Formát | |
---|---|---|---|---|
Diplomova prace - Marek Hons - 2022.pdf | Plný text práce | 742,91 kB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
Hons_prubeh obhajoby.pdf | Průběh obhajoby práce | 139,76 kB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
Hons_vedouci.pdf | Posudek vedoucího práce | 1,52 MB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
Hons_oponent.pdf | Posudek oponenta práce | 1,84 MB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam:
http://hdl.handle.net/11025/50231
Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.