Název: ECOL LUBRICATION MANAGEMENT v energetice – outsourcing servisu mazání v souladu s ICML 55.1
Další názvy: ECOL LUBRICATION MANAGEMENT in power generation – lubrication management outsourcing in complience to ICML 55.1
Citace zdrojového dokumentu: Životnost komponent energetických zařízení. Sborník ze 16. konference: 19. – 21. října 2022. 1. vyd. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2021, s. 131-136.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: https://srni.vzuplzen.cz/wp-content/uploads/2021/11/sbornik-srni_2021.pdf
http://hdl.handle.net/11025/50688
ISBN: 978-80-261-1045-3
Klíčová slova: mazání strojů;standard ICML 55.1;trigodiagnostika;digitalizace
Klíčová slova v dalším jazyce: machine lubrication;ICML 55.1 standard.;trigo diagnosis;digitalization
Abstrakt: LUBRICATION MANAGEMENT je důležitou součástí správy majetku a celého Asset Managementu v průmyslovém podniku, kde je velká část výrobního zařízení mazána, chlazena, konzervována, hydraulicky ovládána apod. V současné době sledujeme snahy o uchopení filosofie průmyslu 4.0 a její implementace do provozování a údržby strojů. Cílem je efektivní správa majetku s vysokou spolehlivostí zařízení a minimalizace nákladů na opravy a údržbu. Nebo možná přesněji efektivního vynakládání nákladů na údržbu s cílem vysoké spolehlivosti a minimem neplánovaných oprav a oprav, kterým se dá předejít aktivní údržbou. S ohledem na vysokou přesnost výroby strojů, minimem tolerancí a vůlí strojních součástí, tlakem na maximální výkon dochází v neustále k vývoji maziv a olejů splňující tyto nároky, technik mazání a aplikací a také k jejich diagnostice. Pojem mazání strojů v podniku tak dnes neznamená jen výběr vhodného maziva dle doporučení výrobce, jeho správné doplňování a plnění mazacích plánů. V neposlední řadě je tu výzva na snižování emisí uhlíku a zřejmě novou generaci maziv s cílem maximální životnosti maziv a také maziv snižujících tření spořících energie a paliva.
Abstrakt v dalším jazyce: LUBRICATION MANAGEMENT is important part of complete Asset Management in in- dustrial plant, where major part of machinery is lubricated, cooled, preserved, moved by hydraulic, etc. Nowadays we observe many efforts in Industry 4.0 and Maintenance 4.0 implementation in industrial plants. The goal is the Condition Based Maintenance with high machine efficiency and availability with minimum costs for repairs and zero unscheduled downtime. Reflecting high machine production accuracy and minimal clearance in lubricated components with high machine load, the lubricants are constantly developed to fulfil these requirements. As well as the lubrication techniques and lubricant diagnostic. Lubrication in industrial plant is nowadays not only the right lubricant selection acc. to OEMs, its proper lubrication and fulfilling OEM lubrication plans. Last but not least, there is a challenge in CO2 reduction attempt and most probably new generation of lubricants with the long-life aspects and reduced friction to minimize consumption of energy and fuels. In this article the concept of lubrication management outsourcing is introduced as part of Asset Management with compliance to ICML 55.1 standard. Standard that names and introduces all aspects of lubrication activities and areas as complex. For existing of this standard, we thanks to wide group of lubrication engineers and specialists from International Council of Machinery Lubrication – ICML. On real cases from selected Ecol Lubrication Management departments (mostly power plants and refineries) the concept of lubrication management outsourcing will be introduced and presented.
Práva: © Západočeská univerzita v Plzni
Vyskytuje se v kolekcích:Životnost komponent energetických zařízení 2021
Životnost komponent energetických zařízení 2021

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
sbornik-srni_2021-uvodni_strany.pdfPlný text2,91 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
sbornik-srni_2021-175-180.pdfPlný text967,55 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/50688

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.