Název: Experiment v přípravě budoucích učitelů chemie
Další názvy: Experiment Concerning Training of Future Chemistry Teachers
Autoři: Richtr, Václav
Konopa, Matyáš
Citace zdrojového dokumentu: RICHTR, V. KONOPA, M. Experiment v přípravě budoucích učitelů chemie. Biologie, chemie, zeměpis, 2022, roč. 31, č. 2, s. 15-23. ISSN: 1210-3349
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/51547
ISSN: 1210-3349
Klíčová slova: experimentální činnost;laboratorní cvičení;tenkovrstvá chromatografie
Klíčová slova v dalším jazyce: experimental activity;laboratory exercises;thin-layer chromatography
Abstrakt: Příspěvek se zabývá experimentem v bakalářském studiu na katedře chemie FPE ZČU v Plzni a jeho významem pro přípravu budoucích učitelů chemie. Těžiště práce je v organizaci a náplni laboratorních cvičení z organické chemie. Ta se odvíjí od klasického pojetí laboratorních cvičení k postupům odpovídajícím současné legislativě a sledujícím ekonomická a ekologická hlediska. Cvičení je rozvrženo do šesti pracovních dnů a zahrnuje vedle práce v makroměřítku i práce s menšími kvanty látek. Zvláštní pozornost je věnována přípravě ethyl-acetátu klasickou metodou včetně rozboru jednotlivých kroků postupu. Uveden je též modifikovaný postup esterifikace vhodný pro využití ve středoškolské výuce. Vedle prací založených na syntéze se uplatňují i izolace přírodních látek. Velká pozornost je věnována práci na bodotávku a chromatografickým metodám. Zdůrazněn je význam citovaných zdrojů pro hlubší pochopení dílčích problémů některých postupů.
Abstrakt v dalším jazyce: This paper deals with an experiment during the bachelor’s study at the Department of Chemistry, FPE UWB in Pilsen and its importance for the training of future chemistry teachers. The focus of the work is in the organization and content of laboratory exercises in organic chemistry. This ranges from the classic concept of laboratory exercises to procedures appropriate to current legislation and pursuing economic and environ-mental considerations. The exercises are spread over six working days and include work with smaller quantities of substances in addition to macro scale work. Particular attention is paid to the preparation of ethyl acetate using the classical method, including analysis of the individual steps of the procedure. A modified esterification procedure suitable for use in secondary education is also mentioned. In addition to work based on synthesis, the isolation of natural substances is also applied. Much attention is paid to the work on the stabbing and chromatographic methods. The importance of quoted sources for a deeper understanding of the incremental problems of certain procedures is high-lighted.
Práva: © Creative Commons Attribution 4.0 International License
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KCE)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
richtr-et-all-2022-experiment-v-priprave-budoucich-ucitelu-chemie.pdf747,95 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/51547

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD