Název: Sharing economy: shared accommodation
Další názvy: Sdílená ekonomika: sdílené ubytování
Autoři: Šafrová, Dominika
Citace zdrojového dokumentu: ŠAFROVÁ, D. Sharing economy: shared accommodation. Ekonomické spektrum, 2020, roč. 15, č. 2, s. 27-31. ISSN: 1336-9105
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Center for education, science and research
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/51710
ISSN: 1336-9105
Klíčová slova: sdílená ekonomika;sdílené ubytování;sdílení;rozvoj
Klíčová slova v dalším jazyce: sharing economy;sharing accommodation;sharing;development
Abstrakt: Sdílená ekonomika se v průběhu let neustále vyvíjela a měnila. Rozvoj se týká stávajících i nových oblastí. Již se vyvinulo do mnoha podob. Jeho nařízení se v konkrétních případech neustále řeší. V rámci problémů, které jsou v příspěvku řešeny, je možné vyzdvihnout například nově zavedený poplatek za ubytování. Sdílené ubytování je jednou z nejznámějších forem sdílení ekonomiky. Příspěvek věnuje pozornost konkrétně sdílenému ubytování poskytovanému prostřednictvím Airbnb v Praze, aby vytvořil přehled o jeho vývoji a podílu na celkové kapacitě. Sdílené ubytování může působit jako soutěž z hlediska hromadných ubytovacích zařízení, ale vzhledem k rostoucímu zájmu o cestovní ruch, i v případě Prahy, může poskytnout nedostatek kapacit, o které je stále větší zájem. Získaná data poskytují přehled a diskusi o kapacitách, které tato konkrétní forma vzhledem k rostoucímu zájmu o ekonomiku sdílení cestovního ruchu poskytuje. Nejprve jsou uvedeny údaje o hromadných ubytovacích zařízeních a poté údaje o ubytování poskytované prostřednictvím Airbnb. V obou situacích je zdůrazňován vývoj v průběhu let, a to i díky pozornosti zaměřené na růst těchto forem ubytování a růst zájmu o cestovní ruch. Na základě zjištění lze sdílené ubytování poskytované prostřednictvím Airbnb považovat za podstatnou součást celkové ubytovací kapacity. Přehled vývoje ubytování je důležitou součástí dalšího výzkumu, jako jsou konkrétní dopady rozvoje Airbnb na rozvoj hromadných ubytovacích zařízení.
Abstrakt v dalším jazyce: The sharing economy has been constantly evolving and changing over the years. Development concerns existing as well as new areas. It has already developed into many forms. Its regulation is constantly being addressed in specific cases. Within the issues addressed by the paper, it is possible to highlight, for example, the newly introduced accommodation fee. Shared accommodation is one of the most well-known forms of sharing economy. The paper pays attention to specifically shared accommodation provided through Airbnb in Prague, to create an overview of its development and share in total capacity. Shared accommodation can act as a competition in terms of collective accommodation establishments, but due to the growing interest in tourism, even in the case of Prague, it can provide the lack of capacity for which there is growing interest. The data obtained provide an overview and discussion of the capacities that this particular form due to the growing interest in the tourism sharing economy provides. Data on collective accommodation establishments are given first, followed by data on the accommodation provided via Airbnb. In both situations, the development over the years is emphasized, also due to the attention to the growth of these forms of accommodation and the growth of interest in tourism. Based on findings, shared accommodation provided via Airbnb can be considered an essential part of the total accommodation capacity. An overview of accommodation development is an important part of further research such as the specific impacts of Airbnb’s development on the development of collective accommodation establishments.
Práva: © authors
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KFU)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Šafrová_Economic Spectrum.pdf510,63 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/51710

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD