Název: Evaluation of suppliers using digitalization
Další názvy: Hodnocení dodavatelů s využitím digitalizace
Autoři: Číž, Josef
Citace zdrojového dokumentu: ČÍŽ, J. Evaluation of suppliers using digitalization. Ekonomické spektrum, 2020, roč. 15, č. 2, s. 1-7. ISSN: 1336-9105
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Center for education, science and research
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/51712
ISSN: 1336-9105
Klíčová slova: Pořizování;Dodavatelé;Hodnocení;Digitalizace;Kvalita
Klíčová slova v dalším jazyce: Procurement;Suppliers;Evaluation;Digitalization;Quality
Abstrakt: Článek pojednává o hodnocení dodavatelů ve vybrané mezinárodní potravinářské společnosti, mapuje současný stav hodnocení a popisuje nadcházející výhody možné digitalizace. Tato část je porovnáním původních a nových řešení a následnými doporučeními v oblasti digitalizace. Zabývá se výběrem kritérií pro hodnocení dodavatelů a výběrem vhodného softwaru, který nám umožní digitalizovat procesy. Například tradiční nákup a jeho funkce se neustále vyvíjejí. V poslední době se můžeme setkat s koncepty, jako je Digital Purchase 4.0. Je důležité reagovat na nadcházející změny a přemýšlet o nových příležitostech a možnostech pro společnosti a vývoji nákupu směrem k digitalizaci. Procurement 4.0 přispívá k cíli produktivní spolupráce v rámci Průmyslu 4.0 a zlepšuje organizační dodavatelský řetězec nastavený tak, aby co nejúčinněji splňoval přizpůsobené a inovativní požadavky. Je třeba, aby společnosti zavedly účinný systém hodnocení dodavatelů, který se neustále zdokonaluje a digitalizuje tak rozsáhle. Další část je založena na Dickensově hodnocení dodavatelů. Na základě dotazníků tato studie definovala 23 faktorů pro hodnocení dodavatelů. Byli dotazováni manažeři nákupu, respondentů bylo 273. Na základě jejich odpovědí byly stanoveny faktory a jejich důležitost, na jejichž základě autor interpretuje možné přechody k digitalizaci a automatizaci procesů. Tato část analyzuje všech 23 faktorů a doporučení ohledně jejich vhodnosti pro digitalizaci. Studie zjistila, že v obecných případech je hodnocení digitalizace možné a osobní přístup k získávání přesných údajů je stále lepší, ale pro mnoho faktorů je již možné využít digitalizaci v plném rozsahu a ušetřený čas využít pro strategická rozhodnutí.
Abstrakt v dalším jazyce: The article discusses the evaluation of suppliers in a selected international food company, maps the current state of evaluation and describes the upcoming benefits of possible digitalization. This section is a comparison of original and new solutions and subsequent recommendations in the field of digitalization. It deals with the choice of criteria for supplier evaluation and the choice of suitable software that will allow us to digitize processes. However, traditional purchasing and its functions are constantly evolving, for instance. Recently, we may come across concepts such as Digital Purchase 4.0. It is important to respond to the upcoming changes and think about new opportunities and possibilities for companies and the development of purchasing towards digitalization. Procurement 4.0 contributes to the goal of productivity collaboration within Industry 4.0 and improves the organizational supply chain set up to meet tailored and innovative requirements as efficiently as possible. There is a need for companies to have an effective supplier evaluation system in place, which is constantly being improved and digitized as extensively. The next part is based on Dickens' evaluation of suppliers. Based on questionnaires, this study defined 23 factors for supplier evaluation. Purchasing managers were interviewed, there were 273 respondents. Based on their answers, the factors and their importance were determined, on the basis of which the author interprets possible transitions to digitize and automate processes. This section analyses all 23 factors and recommendations on their suitability to digitalization or not. The study finds that in general cases digitalization assessment is possible and a personal approach to obtaining accurate data is still better, yet for many factors it is already possible to use full scale digitalization and use the saved time for strategic decisions.
Práva: © authors
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KFU)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Číž_Economic Spectrum.pdf342,99 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/51712

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD