Název: Rozhodčí řízení v České republice
Další názvy: Arbitration in the Czech Republic
Autoři: Gillar, Petra
Vedoucí práce/školitel: Pulkrábek Zdeněk, JUDr. Ph.D.
Oponent: Raban Přemysl, Prof. JUDr. CSc.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/52060
Klíčová slova: rozhodčí řízení;řešení sporů;arbitrabilita;rozhodčí smlouva;rozhodce;rozhodčí soud;rozhodčí nález
Klíčová slova v dalším jazyce: arbitration proceedings;dispute resolution;arbitrability;arbitration contract;arbitrator;arbitral court;arbitration award
Abstrakt: Tato práce se tak snaží poskytnout nejen ucelenou deskripci rozhodčího řízení v České republice a jeho hlavních institutů, ale taktéž se zaměřuje právě na jeho právní úpravu. Okrajově pak srovnává s právní úpravou rozhodčího řízení ve vybraných evropských zemí, kde nalézt i jisté odlišnosti. V neposlední řadě se pak tato práce snaží zaměřit na některé problematické aspekty, které právě nejednoznačná česká právní úprava, jakož i nejednotná judikatorní praxe přinesla. S ohledem na výše uvedené je tak žádoucí, aby strany zejména při uzavíraní rozhodčích smluv, věnovaly dostatek pozornosti a v rámci procesních postupů byly dodrženy základní požadavky na řádný průběh rozhodčího řízení. Z tohoto důvodu se tato práce proto snaží taktéž obsáhnout deskripci základních požadavků v rámci jednotlivých institutů rozhodčího řízení a jejich možná úskalí. V závěru je třeba podotknout, že právě poukázání na možné problematické aspekty a vymezení základních požadavků by mohlo přispět k řádnému průběhu rozhodčího řízení, a tak k čerpání výhod, které rozhodčí řízení poskytuje.
Abstrakt v dalším jazyce: This thesis thus seeks to provide not only a comprehensive description of arbitration proceedings in the Czech Republic and its main institutes, but also focuses on its legal regulation. It then compares it with the legal regulation of arbitration in selected European countries, where some differences can be found. Last but not least, this thesis tries to focus on some problematic aspects that the ambiguous Czech legislation, as well as the inconsistent case law, has brought about. In view of the above, it is thus desirable that the parties, especially when entering into arbitration agreements, pay sufficient attention to and proceed in compliance with the basic requirements for the proper course of arbitration proceedings. For this reason, this thesis therefore also seeks to include a description of the basic requirements within individual institutes of arbitration and their possible difficulties. In conclusion, it should be noted that highlighting the possible problematic aspects and defining the basic requirements could contribute to the proper course of arbitration proceedings and thus to the enjoyment of the benefits that arbitration provides.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KPO)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Mgr. Petra Gillar_Diplomova prace_Rozhodci rizeni v Ceske republice.pdfPlný text práce1,03 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek oponenta Gillar.pdfPosudek oponenta práce300,88 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek vedouciho Gillar.pdfPosudek vedoucího práce106,53 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba Gillar.pdfPrůběh obhajoby práce254,94 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/52060

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.