Název: Trestněprávní ochrana zvířat v České republice
Další názvy: Criminal law protection of animals in the Czech Republic
Autoři: Konvičková, Zuzana
Vedoucí práce/školitel: Chmelík Jan, Doc. JUDr. Ph.D.
Oponent: Vavera František, Doc. JUDr. Ph.D., LL.M.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/52168
Klíčová slova: zvíře;ochrana;trestný čin;týrání zvířat;chov zvířat v nevhodných podmínkách
Klíčová slova v dalším jazyce: animal;protection;criminal offence;animal cruelty;keeping animals in unsuitable conditions
Abstrakt: Diplomová práce se věnuje právní ochraně zvířat se zaměřením na právo trestní. Nejprve rozebírá základní pojmy, které se k této tématice vztahují, především pak samotný pojem zvíře, způsob, jakým se nahlížení na zvířata měnilo, a také některé vybrané problémy v chovu zvířat. Práce dále zpracovává vývoj právních předpisů v oblasti ochrany zvířat a plynule navazuje analýzou aktuální trestněprávní úpravy obsažené v trestním zákoníku coby stěžejní částí této práce. Speciální pozornost je věnována nově zavedenému trestnému činu chovu zvířat v nevhodných podmínkách a dalším změnám, které s sebou přinesla významná novela trestních předpisů provedená zákonem č. 114/2020 Sb. Pozornost je tak směřována jak na zavedené změny, tak i důvody, ze kterých tyto změny vzešly a v neposlední řadě také kritiku, která zavedené změny doprovází. V poslední části jsou zmíněny také orgány, které dbají na ochranu zvířat a dohlížejí nad dodržováním právních předpisů z této oblasti a obsaženy jsou i některé statistické údaje jakožto odraz reality posledních let.
Abstrakt v dalším jazyce: This thesis deals with the legal protection of animals with a focus on criminal law. It first discusses the basic concepts related to this topic, especially the term animal itself, the way in which the view of animals has changed, and some selected problems in animal husbandry. The thesis then elaborates on the development of legislation in the field of animal protection and follows with an analysis of the current criminal legislation contained in the Penal Code as the main part of this thesis. Special attention is paid to the newly introduced criminal offence of keeping animals in unsuitable conditions and other changes brought about by the significant amendment to the criminal legislation by Act no. 114/2020 Coll. The last part of the thesis mentions the authorities that ensure animal protection and supervise compliance with the legislation in this area, and some statistical data are included as a reflection of the reality of recent years.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KTR)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace - Zuzana Konvickova.pdfPlný text práce1,1 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
ved.p. Konvickova.pdfPosudek vedoucího práce482,52 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
op.p.Konvickova.pdfPosudek oponenta práce375,71 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
pr.o. Konvickova.pdfPrůběh obhajoby práce264,9 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/52168

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.