Název: Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a vliv na státní rozpočet ČR
Další názvy: The income tax of natural persons and the impact on the state budget
Autoři: Zahradníková, Jana
Vedoucí práce/školitel: Anderlová Silvie, JUDr. et Mgr.
Oponent: Hrubá Smržová Petra, JUDr. Ph.D.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/52519
Klíčová slova: daň;zákon č. 586/1992 sb.;o dani z příjmů;superhrubá mzda;státní rozpočet;dotazník
Klíčová slova v dalším jazyce: tax;act no. 586/1992 coll.;on income taxes;super-gross;state budget;questionnaire survey
Abstrakt: Diplomová práce se zabývá zdaňováním příjmů fyzických osob ze závislé činnosti v České republice. Cílem je zhodnocení dopadů novely zákona č. 586/1992 Sb., o dani z příjmů na státní rozpočet České republiky, která nabyla účinnosti k 1. lednu 2021. V rámci této novely došlo ke zrušení superhrubé mzdy, čímž se změnil způsob zdanění příjmů ze závislé činnosti v České republice. Novela neměla vliv jen na zdanění, ale došlo i ke snížení příjmové stránky státního rozpočtu z hlediska daňových příjmů z daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. Práce je rozdělena na dvě části, a to teoretickou a praktickou. Teoretická část vymezuje a přesně definuje podstatné náležitosti daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti od minulosti až po současnost. Praktická část se věnuje vyhodnocení dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo přes 200 respondentů.
Abstrakt v dalším jazyce: The master's thesis deals with the income taxation of natural persons from paid employment in the Czech Republic. The aim is to evaluate the impact of the amendment to Act No. 586/1992 Coll., on income tax on the state budget of the Czech Republic, which came into force on 1 January 2021. This amendment abolished the super gross salary, which changed the way income from paid employment is taxed in the Czech Republic. The amendment not only affected taxation, but also reduced the revenue side of the state budget in terms of tax revenue from personal income tax from paid employment. The thesis is divided into two parts, namely theoretical and practical. The theoretical part delineates and precisely defines the essential elements of the personal income tax on employment income from the past to the present. The practical part is devoted to the evaluation of the questionnaire survey, in which over 200 respondents took part.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KFP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace_ Jana Zahradnikova.pdfPlný text práce7,59 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Zahradnikova Jana _Posudek vedouciho diplomove prace_Anderlova.pdfPosudek vedoucího práce171,07 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Zahradnikova DP.pdfPosudek oponenta práce118,92 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
pr.o. Zahradnikova.pdfPrůběh obhajoby práce481,75 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/52519

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.