Title: | Zvláštnosti Bretaně |
Other Titles: | Specialities of Brittany |
Authors: | Mališová, Anna |
Advisor: | Fridrichová, Radka |
Issue Date: | 2012 |
Publisher: | Západočeská univerzita v Plzni |
Document type: | bakalářská práce |
URI: | http://hdl.handle.net/11025/5269 |
Keywords: | Bretaň;francouzský region;keltská civilizace;Keltové;historie;symboly Bretaně;gastronomie;památky |
Keywords in different language: | Brittany;french region;celtic civilisation;Celts;history;symbols of Brittany;gastronomie;monuments |
Abstract: | Tématem této bakalářské práce jsou ?Zvláštnosti Bretaně? (Spécifités de la Bretagne). Práce je rozdělena do čtyř kapitol. Velká část práce je věnována keltské civilizaci na území Bretaně a jejich vlivu na historický vývoj regionu. Zároveň i nastiňuje vliv Keltů na současnou podobu Bretaně ? řeč, kulturu apod. Dále se zabývá současnou podobu Bretaně a jejími zvláštnostmi. První část práce se zabývá příchodem Keltů na bretonské území a jejich historií, vlivu na náboženství a jeho současnou podobu, a keltským legendám v Bretani. Druhá část se zabývá obyvateli Bretaně, bretonskými národními symboly, krajinou a podnebí a jejich vlivu na povahu Bretonců, a bretonským jazykem. Třetí část je orientována na gastronomii, zdroje obživy a místní kulinářské speciality. Poslední kapitola je věnována tzv. ?Tour de Bretagne?, kterou jsme pojali jako cestu po významných památkách Bretaně. |
Abstract in different language: | This thesis called Specialities of Brittany is focusing on today´s look of Brittany and her curiosities. Thesis is divided in 4 parts. Much of thesis is describing Celtic civilization on territory of Brittany and influence of Celts on historical development of region. Thesis also shows influence of Celts on today´s face of Brittany ? language, culture, and so on. First part is about arrival of Celts to Brittany´s area and their history, influence on religion and today´s face and Celtic´s myths in Brittany. Second part describes inhabitants of Brittany, national symbols, landscape and climate and its influence on character of Brittany inhabitants and their language. Third part illustrates gastronomy, sources of sustenance and local culinary specialities. Last chapter is about ?Tour de Bretagne?, which I conceived as a tour of important sights of Brittany. |
Rights: | Plný text práce je přístupný bez omezení. |
Appears in Collections: | Bakalářské práce / Bachelor´s works (KRF) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
malisova.pdf | Plný text práce | 1,57 MB | Adobe PDF | View/Open |
Malisova Anna posudek ved..pdf | Posudek vedoucího práce | 122,31 kB | Adobe PDF | View/Open |
Malisova Anna posudek oponenta.pdf | Posudek oponenta práce | 196,32 kB | Adobe PDF | View/Open |
Malisova prubeh obhajoby.pdf | Průběh obhajoby práce | 34,04 kB | Adobe PDF | View/Open |
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11025/5269
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.