Title: Zvláštnosti Bretaně
Other Titles: Specialities of Brittany
Authors: Mališová, Anna
Advisor: Fridrichová, Radka
Issue Date: 2012
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/5269
Keywords: Bretaň;francouzský region;keltská civilizace;Keltové;historie;symboly Bretaně;gastronomie;památky
Keywords in different language: Brittany;french region;celtic civilisation;Celts;history;symbols of Brittany;gastronomie;monuments
Abstract: Tématem této bakalářské práce jsou ?Zvláštnosti Bretaně? (Spécifités de la Bretagne). Práce je rozdělena do čtyř kapitol. Velká část práce je věnována keltské civilizaci na území Bretaně a jejich vlivu na historický vývoj regionu. Zároveň i nastiňuje vliv Keltů na současnou podobu Bretaně ? řeč, kulturu apod. Dále se zabývá současnou podobu Bretaně a jejími zvláštnostmi. První část práce se zabývá příchodem Keltů na bretonské území a jejich historií, vlivu na náboženství a jeho současnou podobu, a keltským legendám v Bretani. Druhá část se zabývá obyvateli Bretaně, bretonskými národními symboly, krajinou a podnebí a jejich vlivu na povahu Bretonců, a bretonským jazykem. Třetí část je orientována na gastronomii, zdroje obživy a místní kulinářské speciality. Poslední kapitola je věnována tzv. ?Tour de Bretagne?, kterou jsme pojali jako cestu po významných památkách Bretaně.
Abstract in different language: This thesis called Specialities of Brittany is focusing on today´s look of Brittany and her curiosities. Thesis is divided in 4 parts. Much of thesis is describing Celtic civilization on territory of Brittany and influence of Celts on historical development of region. Thesis also shows influence of Celts on today´s face of Brittany ? language, culture, and so on. First part is about arrival of Celts to Brittany´s area and their history, influence on religion and today´s face and Celtic´s myths in Brittany. Second part describes inhabitants of Brittany, national symbols, landscape and climate and its influence on character of Brittany inhabitants and their language. Third part illustrates gastronomy, sources of sustenance and local culinary specialities. Last chapter is about ?Tour de Bretagne?, which I conceived as a tour of important sights of Brittany.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KRF)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
malisova.pdfPlný text práce1,57 MBAdobe PDFView/Open
Malisova Anna posudek ved..pdfPosudek vedoucího práce122,31 kBAdobe PDFView/Open
Malisova Anna posudek oponenta.pdfPosudek oponenta práce196,32 kBAdobe PDFView/Open
Malisova prubeh obhajoby.pdfPrůběh obhajoby práce34,04 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/5269

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.