Název: Ekonomicko-geografická analýza potravinové soběstačnosti Česka na příkladu Klatovska
Další názvy: Economic-geographical analysis of food self-sufficiency in Czechia on the example of the Klatovy region
Autoři: Holá, Johanka
Vedoucí práce/školitel: Vogt David, RNDr. Ph.D.
Oponent: Klika David, Mgr.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/52888
Klíčová slova: potravinová soběstačnost;samozásobitelství;potraviny;česko;klatovsko
Klíčová slova v dalším jazyce: food self-sufficiency;subsistence farming;food;czechia;klatovy region
Abstrakt: Tato bakalářská práce se zabývá vývojem potravinové soběstačnosti Česka v jednotlivých komoditách a potravinovou soběstačností obyvatel na Klatovsku. První část bakalářské práce je věnována teorii, kde jsou shrnuty základní pojmy jako potravinová soběstačnost a její rozdělení, potravinová bezpečnost, samozásobitelství a COVID-19 a jeho vliv na potravinovou soběstačnost Česka. Dále se tato kvalifikační práce zabývá vývojem potravinové soběstačnosti Česka v základních komoditách. Druhá část práce shrnuje zemědělské podmínky SO ORP Klatovy. Ve sledované oblasti SO ORP Klatovy bylo provedeno dotazníkové šetření, které se věnuje potravinové soběstačnosti obyvatel Klatovska, resp. samozásobitelství. Kapitoly, které jsou zaměřeny na znázornění a vyhodnocení výsledků tohoto dotazníkového šetření se zabývají využitím venkovní části bydliště, produkcí a způsobem využití rostlinných a živočišných produktů a cestou za nákupem potravin a jejich výběr. Mezi hlavní výsledky této bakalářské práce patří zjištění, že i přestože se obyvatelé SO ORP Klatovy věnují samozásobitelství, tak nejsou potravinově soběstační.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor thesis deals with the development of food self-sufficiency of the Czech Republic in individual commodities and food self-sufficiency of the population in the Klatovy region. The first part of the bachelor thesis is devoted to theory, where basic concepts such as food self-sufficiency and its distribution, food security, subsistence and COVID-19 and its impact on food self-sufficiency of the Czech Republic are summarized. Furthermore, this qualification thesis deals with the development of food self-sufficiency of the Czech Republic in basic commodities. The second part of the thesis summarizes the agricultural conditions of the SO ORP Klatovy. A questionnaire survey was carried out in the study area of the Klatovy region, which focuses on the food selfsufficiency of the inhabitants of the Klatovy region, or subsistence farming. The chapters that are aimed at illustrating and evaluating the results of this questionnaire survey deal with the use of the outdoor part of the residence, the production and use of plant and animal products and the way of food purchase and choice. The main results of this bachelor thesis include the finding that although the residents of SO ORP Klatovy are engaged in subsistence farming, they are not food self-sufficient.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KGE)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Ekonomicko-geograficka analyza potravinove sobestacnosti Ceska na prikladu Klatovska.pdfPlný text práce2,91 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
BP Hola OP.pdfPosudek oponenta práce130,07 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
BP Hola VP.pdfPosudek vedoucího práce210,18 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
ProtokolSPrubehemObhajobySTAG.pdfPrůběh obhajoby práce39,05 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/52888

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.