Název: AUTORSKÁ ILUSTROVÁNÁ KNIHA
Autoři: Macková, Barbora
Vedoucí práce/školitel: Kohoutová Marie, MgA.
Oponent: Trnka Pavel, MgA. Mgr.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/53128
Klíčová slova: básně;deník;vnitřní boj;myšlenky;prožívání;životní situace;emoce;sebedestrukce;sebeláska;poznání
Klíčová slova v dalším jazyce: poems;diary;inner struggle;thoughts;experiences;life situations;emotions;self-destruction;self-love;knowledge
Abstrakt: Moje bakalářská práce je originální autorská kniha mých vlastních básní. Hlavním tématem této knihy je jakési ponoření se do citů a zkoumání hloubky myšlenek v těžkých životních situacích. Je to víceméně můj vnitřní básnický deník, který jsem si psala v uplynulých letech, když jsem cítila tíhu mých myšlenek a psaní byl jediný způsob, jak je dostat ze sebe ven. Sbírka básní je rozdělená do dvou publikací podle charakteru ilustrací. První kniha s názvem Kus mě, která má černou obálku je obsahově spíše o nahém lidském těle a ilustrace jsou kreslený podle mých fotografických aktů. Druhá kniha s názvem Zkus mě obsahuje ilustrace přírody, které jsou odrazem pocitů skrytých hluboko v duši. Básně, které jsou u daných ilustrací jsou psané buď přímo na těch místech, nebo jsou vyvolaným pocitem, který mi to evokovalo. Pracovala jsem hodně s formou textu, který byl v těchto publikacích důležitým prvkem a snažila se tak tomu vdechnutí nádech dadaistických básní. Textová část je pojatá hodně graficky a doplňuje tak jednoduché lineární a zároveň prokreslené ilustrace. Chtěla jsem tímto dílem ukázat jedinečnost lidských pocitů a že je správné je umět prožít a nějak sdílet se světem, aby se v nás nehromadily a nevznikaly tak těžké duševní poruchy.
Abstrakt v dalším jazyce: My bachelor's thesis is an original author's book of my poems. The main theme of this book is a kind of immersion in feelings and exploring the depth of thoughts in difficult life situations. It's more or less my inner poetry journal that I wrote in the past years when I felt the weight of my thoughts and writing was the only way to get them out. The collection of poems is divided into two publications according to the character of the illustrations. The first book called Piece of Me, which has a black cover, is more about the naked human body in content and the illustrations are drawn based on my photographic nudes. The second book, titled Try Me, contains illustrations of nature, which are a reflection of feelings hidden deep in the soul. The poems that are with the given illustrations are either written directly in those places, or they are caused by the feeling that it evoked in me. I worked a lot with the form of the text, which was an important element in these publications, and I tried to give it the air of Dadaist poems. The text part is designed very graphically and complements the simple linear and at the same time drawn illustrations. With this work, I wanted to show the uniqueness of human feelings and that it is right to be able to experience them and somehow share them with the world so that such severe mental disorders do not accumulate in us.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KVU)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Barbora_Mackova_pruvodni_zprava.pdfPlný text práce13,4 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
MACKOVA.docPosudek oponenta práce54 kBMicrosoft WordZobrazit/otevřít
MACKOVA_0.docPosudek vedoucího práce55,5 kBMicrosoft WordZobrazit/otevřít
MACKOVA.pdfPrůběh obhajoby práce35,18 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/53128

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.