Název: Využití potenciálu brownfields pro udržitelný rozvoj území
Další názvy: Utilizing the potential of brownfields for sustainable territorial development
Autoři: Klimes, Jan
Vedoucí práce/školitel: Lindner Milan, Ing. Ph.D.
Oponent: Louda Tomáš, JUDr. CSc.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/53396
Klíčová slova: brownfield;udržitelný rozvoj;revitalizace;strategické dokumenty;podpora developerů;rizika;hrozby;příležitosti;město;investor;sanace;greenfield.
Klíčová slova v dalším jazyce: brownfield;sustainable development;revitalization;strategic documents;support for developers;risks;threats;opportunities;city;investor;remediation;greenfield.
Abstrakt: První část práce je teoretická se zaměřením na přiblížení pojmu brownfieldů a jejich revitalizaci. Dále jsou zde zmíněny typy brownfieldů, jejich vznik, legislativa, výhody a nevýhody. V závěru této části je přiblížena revitalizace brownfieldů, dále je zde představena Národní databáze brownfieldů, Národní strategie pro revitalizaci brownfieldů a také zásady a doporučení pro revitalizaci takovýchto prostor. Druhá část práce je praktická a skládá se z několika zdrojů. Jako první jsou představeny dva projekty, kterými jsou DEPO2015 a bývalý autosalon Carimex v Plzni. Dále následují dva řízené rozhovory a zpracovaný kvantitativní průzkum, pro který je použit dotazník. Dotazník je zaměřen na lokalizaci brownfieldů v Plzni a přilehlém okolí. Závěr této práce obsahuje konkrétní i obecná doporučení na revitalizaci brownfieldů.
Abstrakt v dalším jazyce: The first part of the thesis is theoretical, focusing on the concept of brownfields and their revitalization. The types of brownfields, their origins, legislation, advantages, and disadvantages are also mentioned. At the end of this section, the revitalization of brownfields is explained, as well as the National Brownfield Database, the National Strategy for Brownfield Revitalization, and principles and recommendations for revitalizing such areas. The second part of the thesis is practical and consists of several sources. First, two projects are presented, DEPO2015 and the former Carimex car showroom in Pilsen. This is followed by two structured interviews and a processed quantitative survey, which uses a questionnaire. The questionnaire is focused on the localization of brownfields in Pilsen and its surrounding areas. The conclusion of this thesis contains specific and general recommendations for the revitalization of brownfields.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KSR)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova_ pra_ce_Klimes.pdfPlný text práce3,1 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Klimes - posudek VP 23.pdfPosudek vedoucího práce762,11 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Klimes - protokol DP 23.pdfPrůběh obhajoby práce286,38 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Klimes - posudek OP 23.pdfPosudek oponenta práce627,09 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/53396

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.