Název: Problematika invazivních pneumokokových onemocnění v Plzeňském kraji
Další názvy: The issue of invasive pneumococcal diseases in the Pilsen region
Autoři: Živná, Kateřina
Vedoucí práce/školitel: Pazdiora Petr, Prof. MUDr. CSc.
Oponent: Zvardoňová Maříková Václava, Mgr.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/53492
Klíčová slova: streptococcus pneumoniae;invazivní pneumokokové onemocnění;pneumokok;infekční onemocnění;plzeňský kraj
Klíčová slova v dalším jazyce: streptococcus pneumoniae;invasive pneumococcal disease;pneumococcus;infectious disease;pilsen region
Abstrakt: Bakalářská práce popisuje problematiku výskytu invazivních pneumokokových onemocnění v Plzeňském kraji. Teoretická část je věnována charakteristice Streptococcus pneumoniae a infekcím, které způsobuje. Dále jsou popsány laboratorní metody průkazu přítomnosti pneumokoka v biologickém materiálu. Součástí teoretické části je i kapitola týkající se léčby infekce, prognózy a epidemiologických opatření, kde je popsána hlavně možnost očkování. V praktické části je zhodnocen výskyt invazivních pneumokokových onemocnění v průběhu posledních let v Plzeňském kraji s rozdělením na jednotlivé okresy. Pro lepší zhodnocení epidemiologické situace je součástí i proočkovanost ohrožených skupin proti pneumokokovým infekcím. Z výsledků za pětileté období sledování lze usoudit, že v letech 2020 a 2021 byly nahlášené počty invazivního pneumokokového onemocnění ovlivněny pandemií covidu-19. Dále vyplývá, že nejvíce nemocných se vyskytuje u osob ve věku 65 a více let, a že nadpoloviční část pacientů byli muži. V porovnání jednotlivých okresů vyšlo najevo, že nejvyšší nemocnost je v okrese Plzeň-sever.
Abstrakt v dalším jazyce: The bachelor thesis describes the incidence of invasive pneumococcal diseases in the Pilsen region. The theoretical part is devoted to the characteristics of Streptococcus pneumoniae and the infections it causes. Laboratory methods of detection of pneumococcus in biological material are also described. The theoretical part includes a chapter on the treatment of the infection, prognosis and epidemiological measures, which mainly describes the possibility of vaccination. In the practical part, the incidence of invasive pneumococcal diseases in the Pilsen Region is evaluated during the last years with a division into individual districts. For a better assessment of the epidemiological situation, the vaccination coverage of groups at risk against pneumococcal infections is also included. From the results for the five-year follow-up period, it can be concluded that in 2020 and 2021 the reported numbers of invasive pneumococcal disease were affected by the covid-19 pandemic. It also shows that most of the patients were aged 65 years and older, and that more than half of the patients were men. A comparison of individual districts showed that the highest incidence was in the Pilsen-North district.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAZ)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Zivna_Katerina_ZL_BP.pdfPlný text práce891,09 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Zivna_VP.pdfPosudek vedoucího práce328,43 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Zivna_OP.pdfPosudek oponenta práce384,98 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Zivna.pdfPrůběh obhajoby práce369,19 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/53492

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.