Název: Řídicí SW pro DMX controller s využitím Raspberry Pi
Další názvy: DMX controller software design for Raspberry Pi
Autoři: Noháč, Petr
Vedoucí práce/školitel: Fiřt Jaroslav, Ing. Ph.D.
Oponent: Weissar Petr, Ing. Ph.D.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/53582
Klíčová slova: scénické osvětlení;raspberry pi;dmx512;tcp/ip;ola;uart;python
Klíčová slova v dalším jazyce: stage lighting;raspberry pi;dmx512;tcp/ip;ola;uart;python
Abstrakt: Práce je zaměřena na prostudování různých způsobů řízení scénického osvětlení, jednočipového počítače Raspberry Pi, komunikačního protokolu DMX512, návrh a realizace softwarového ovládaní. Snadné použití a komunikaci zajištuje protokol DMX512, který se široce uplatňuje v digitální realizaci pro jevištní techniku. Raspberry Pi slouží pro příjem příkazů ve formě paketů přes TCP/IP socket, zpracovává přijaté příkazy a následně posílá data pro osvětlení po UART sériové lince do poskytnuté vyrobené desky. Při návrhu řídicího softwaru byl využit software OLA, který realizuje přenos dat DMX512 protokolu. Pro příjem příkazu, jejich zpracování a celkovou automatizaci byly vytvořeny programy pro Raspberry Pi v programovacím jazyce Python.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor thesis is focused on studying different ways of controlling stage lighting, single chip computer Raspberry Pi, communication protocol DMX512, design and implementation of controlling software. Communication with the stage lights is provided by the DMX512 protocol, which is widely used in digital implementation for stage technology. Raspberry Pi is used to receive commands, in the form of packets over to TCP/IP socket, process the received commands and then to send the data for lighting over the UART serial link using the provided fabricated board. In the design of the controlling software, the OLA software was used to implement the DMX512 protocol data transfer. Programs to receive the commands, process them and for overall automatization were created on Raspberry Pi in Python programming language.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KEI)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_Ridici_software_pro_DMX_controller_s_vyuzitim_Raspberry_Pi_Petr_Nohac.pdfPlný text práce2,4 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekOponentaSTAG.pdfPosudek oponenta práce57,98 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekVedoucihoSTAG.pdfPosudek vedoucího práce75,18 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
ProtokolSPrubehemObhajobySTAG.pdfPrůběh obhajoby práce41,82 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/53582

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.