Název: Tvorba a použití CLIL materiálů při výuce dějepisu
Další názvy: CLIL materials development and use for Teaching History
Autoři: Bušek, Martin
Vedoucí práce/školitel: Skopečková Eva, PhDr. Ph.D.
Oponent: Klečková Gabriela, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/53720
Klíčová slova: clil;výukové materiály;tvorba materiálů;historie;anglický jazyk;bilingvní výuka
Klíčová slova v dalším jazyce: clil;content and language integrated learning;materials;material creation;history;english language;bilingual education
Abstrakt: Tato diplomová práce se zabývá tvorbou a využitím materiálů pro výuku historie metodou CLIL. V teoretické části krátce představuje metodu CLIL jako takovou, následně se věnuje plánování lekce metodou CLIL v českém kontextu. Jsou zde zmíněny případné zdroje materiálů. Na konci teoretické části jsou pak shrnuty principy a doporučení pro tvorbu materiálů. Výzkumná část se věnuje využití materiálů vytvořených pomocí doporučení v teoretické části a hledá odpověď na výzkumnou otázku: Jaké jsou největší výzvy při tvorbě materiálů pro výuku dějepisu metodou CLIL? Výzkum proběhl na 21. základní škole v Plzni mezi žáky devátých tříd za použití studentského dotazníku, nezúčastněného a nestrukturovaného pozorování a rozhovoru s učiteli jednotlivých lekcí. Z výsledků výzkumu lze říct, že materiály vytvořené podle principů metody CLIL jsou zpravidla dostatečné, je však možné narazit na problémy specifické pro české prostředí, jako například nejistota učitelů v případě výuky předmětu, který není jejich oborem, nebo na problémy obecné, které přímo nesouvisí s metodou CLIL, jako například těžko odhadnutelná časová náročnost aktivit v případech, kdy nepřipravujeme materiály sami pro sebe, ale pro někoho zcela neznámého.
Abstrakt v dalším jazyce: This thesis deals with creating CLIL materials for teaching History and English in a single lesson. The theoretical part establishes rules to follow when creating CLIL materials for this purpose. Then the practical part tests these rules and focuses on finding the possible issues one may encounter when making the materials for EFL classes in the selected context of Czech schools. The resulting materials were used to teach four lessons at a Czech grammar school. The research was conducted through a student questionnaire, a non-participant and unstructured observation and an interview with the teachers who led the lesson. Based on the research results, it is concluded that there are several issues not often mentioned when creating CLIL materials for teaching History that teachers should consider while preparing their materials for themselves or other teachers. Most importantly, the field of study of teachers and time management.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KAN)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova Prace Finalni.pdfPlný text práce2,07 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Scan_pos_ved_Skop_Busek.pdfPosudek vedoucího práce172,37 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Scan_pos_opon_Klec_Busek.pdfPosudek oponenta práce49,7 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Scan_Prubeh_Busek.pdfPrůběh obhajoby práce358,52 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/53720

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.