Název: Péče řádného hospodáře
Další názvy: Due managerial care
Autoři: Krejčíková, Olga
Vedoucí práce/školitel: Vítek Jindřich, JUDr. Ph.D.
Oponent: Psutka Jindřich, Doc. JUDr. Ph.D.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/55377
Klíčová slova: péče řádného hospodáře;povinnost péče;povinnost loajality;pravidlo podnikatelského úsudku;náležitá péče;člen voleného orgánu
Klíčová slova v dalším jazyce: due managerial care;duty of care;duty of loyalty;business judgment rule;appropriate care
Abstrakt: Dnešní obchodní prostředí je natolik dynamické, že je třeba chránit nejen zájmy jednotlivců, ale i obchodních korporací. Má práce pojednává o institutu péče řádného hospodáře na pozadí historického kontextu od římského práva po současnost. Ačkoliv soukromoprávní rekodifikace přinesla mnoho vyjasnění, podstatná část otázek zůstává nezodpovězena. Snahou je zde, alespoň částečně, podat odpověď na některé z nich. Risk je imanentní součástí byznysu, a zákonodárce prostřednictvím aktuální právní úpravy dává najevo, že si je tohoto jevu plně vědom. Nabízí na oplátku ochranný štít ve formě pravidla podnikatelského úsudku pro ty, kteří budou jednat informovaně, loajálně a v obhajitelném zájmu korporace. Na podkladu judikatury, odborných publikací, a prostřednictvím zejména analytické a popisné metody, se snaží tato práce přispět k objasnění institutu péče řádného hospodáře a s ní souvisejících atributů.
Abstrakt v dalším jazyce: Today's business environment is so dynamic that it is necessary to protect not only the interests of individuals but also interest of business corporations. My thesis deals with the institute of due managerial care on the background of historical context from Roman law to the present. Although private law recodification has brought many clarifications, a substantial part of the questions remains unanswered. The aim here is, at least partly, to answer some of them. Risk is an immanent part of the business, and the legislator, through current legislation, shows that he is fully aware of this phenomenon. In return,he offers a protective shield in the form of a business judgment rule for those who act informed, loyally and in defensible interest of the corporation. Based on case law, professional publications and, in particular, by the analytical and descriptive method, this thesis seeks to contribute to clarifying the institute of due managerial care and the attributes associated with it.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KOP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace - Olga Krejcikova v.2 (1).pdfPlný text práce918,98 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Krejcikova-1.pdfPosudek vedoucího práce47,02 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Krejcikova-2.pdfPosudek oponenta práce54,36 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Krejcikova Olga.pdfPrůběh obhajoby práce272,72 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/55377

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.