Název: Přímá demokracie v pojetí ČR
Další názvy: The Conception of Direct Democracy in the Czech Republic
Autoři: Slavíková, Jana
Vedoucí práce/školitel: Vostrá, Zuzana
Oponent: Odehnalová, Jana
Datum vydání: 2014
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/13722
Klíčová slova: přímá demokracie v ČR;přímá demokracie v zemích V4;referendum;iniciativa;odvolání;petice
Klíčová slova v dalším jazyce: direct democracy in Czech republic;direct democracy in Visegrad group;referendum;inititive;recall;petition
Abstrakt: Diplomová práce se zabývá tématem přímé demokracie v České republice. Přímá demokracie znamená vládu, ve které jsou rozhodnutí příjímány lidovým hlasováním. Tato forma je pouze doplňkem demokracie zastupitelské. Práce zobrazuje náhled také na instituty, které v právním systému zakotveny nemáme, ale které se do přímé demokracie zařazují. Následuje výklad o ad hoc celostátním referendu o přistoupení k EU, místním a krajské referendu. Práce je doplněna o informace o přímé demokracii v ostatních státech Visegrádské čtyřky. Závěr práce je věnován návrhům de lege ferenda a výhodám a nevýhodám přímé demokracie.
Abstrakt v dalším jazyce: The subject of my thesis deals with the topic of direct democracy in the Czech Republic. Direct democracy means a government in which decisions are implemented directly by people vote. Right from the beginning is well aware that this form of government is only a supplement to representative democracy. This theses shall also preview the instuties that enshrined in the legal system we do not have, but which are classified into direct democracy. On this basis, make proposals, as they could be existing institutes altered or completely changed or newly introduced. The following chapters are focused on description of the ad hoc national referendum on accession to the EU, local and regional referendum. Thesis contains information about direct democracy in other countries of the Visegrad Group. The conclusion of thesis is focused on proposals de lege ferenda and the advantages and disadvantages of direct democracy.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KUP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Prima demokracie v pojeti CR - Jana Slavikova.pdfPlný text práce513,88 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Slavikova HO.pdfPosudek vedoucího práce1,44 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Slavikova OD.pdfPosudek oponenta práce1,22 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Slavikova prubeh.pdfPrůběh obhajoby práce506,9 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/13722

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.