Název: Fyzioterapeutické techniky používané k ovlivnění svalové spasticity
Další názvy: Physiotherapy techniques used in treatment of muscle spasticity
Autoři: Skálová, Klára
Vedoucí práce/školitel: Valešová, Monika
Oponent: Mařík, Ivo
Datum vydání: 2014
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/14069
Klíčová slova: svalová spasticita;dětská mozková obrna;hipoterapie;Vojtova reflexní lokomoce;lokální termoterapie
Klíčová slova v dalším jazyce: muscle spasticity;cerebral palsy;hippotherapy;Vojta reflex locomotion;local thermotherapy
Abstrakt: Zabývala jsem se problematikou dětí s DMO doprovázené svalovou spasticitou. Na ovlivnění svalové spasticity jsem používala Vojtovu reflexní lokomoci, hipoterapii, lokální pozitivní a negativní termoterepii. U VRL a hipoterapie jsem zkoumala časovou účinnost terapie. Jako nejúčinnější metoda se mi osvědčila Vojtova reflexní lokomoce oproti hipoterapii, kterou bych spíše používala jako doplněk terapie, jelikož měla menší ovlivnění svalové spasticity, ale zato velice dobře fungovala na psychiku a sociální jednotku klienta. U druhé hypotézy jsem zkoumala pomocí lokální pozitivní a negativní termoterapie rozsahy kloubů, které byly postiženy svalovou spasticitou. Opět jako nejúčinnější technika se mi osvědčila lokální negativní termoterapie, která výrazně snížila svalovou spasticitu a tím zvětšila rozsah pohybu v daném kloubu. Výsledkem bylo, že všechny předem zvolené hypotézy se potvrdily.
Abstrakt v dalším jazyce: I dealed with the problems of children with cerebral palsy accompanied by muscle spasticity. To influence of muscle spasticity I used Vojta reflex locomotion, hippotherapy, local positive and negative termotherapy. At VRL and hippotherapy I examined the effectiveness of therapy. The most effective method appeared Vojta reflex locomotion compared to hippotherapy, I´d rather use as an adjunct therapy because it had less influence to muscle spasticity, but it worked very well as psychological and social unit of the client, For the second hypothesis, I examined using local thermotherapy positive and negative ranges of joints affected by muscle spasticity. Again, the most effective technique I attested negative local thermotherapy, which significantly reduced muscle spasticity and the increased range of motion in the joint. The result was that all the pre-selected hypothesis were confirmed.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KFE)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Fyzioterapeuticke techniky pouzivane k ovlivneni svalove spasticity.pdfPlný text práce2,13 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Skalova - posudek vedouci prace.pdfPosudek vedoucího práce478,61 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Skalova - oponentsky posudek.pdfPosudek oponenta práce1,62 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Skalova.pdfPrůběh obhajoby práce400,83 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/14069

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.