Další názvy: "Bavarian" in the press (usage of language aspects in Bavarian dialects in the regional press - analysis of journalistic texts from a selected Bavarian region)
Autoři: Rochová, Alice
Vedoucí práce/školitel: Wagnerová, Marina
Oponent: Heitz, Gisela
Datum vydání: 2014
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/14484
Klíčová slova: dialekt;bavorština;bavorský dialekt;bavorské výrazy v novinách
Klíčová slova v dalším jazyce: dialekt;bavarian;bavarian dialect;bavarian expressions in newspapers
Abstrakt: Cílem této bakalářské práce bylo analyzovat bavorský dialekt v tisku z vybraného bavorského regionu. Práce je rozdělena do dvou částí. V první, teoretické části je nastíněn historický vývoj bavorštiny až do dnešní podoby a geografické rozložení bavorských dialektů. Jsou představeny různé bavorské slovníky, které jsou užitečné pro práci s bavorštinou pro cizince, ale i pro rodilého mluvčího. Další kapitola se zabývá tím, kolik lidí bavorštinou mluví, kolik si myslí, že mluví spisovnou němčinou a na čem to záleží. Pro názornost je uvedeno několik příkladů, kdy se bavorština od spisovné němčiny liší. Příklady jsou z oblasti slovní zásoby, gramatiky a výslovnosti. Cílem analýzy v praktické části bylo zjistit, jak často a v jaké formě se objevuje bavorský dialekt v bavorském tisku. K tomuto účelu byly sesbírány noviny jako např. Süddeutsche Zeitung, Frankenpost Selber Tagblatt a bylo zjištěno, že bavorské výrazy se v tisku příliš neobjevují. Nalezené příklady jsou rozděleny do dvou skupin: V první jsou rozebrána slova, která existují i ve spisovné němčině, ale v článcích byla přepsána dle bavorské výslovnosti. Ve druhé jsou slova, která jsou čistě bavorskými lexémy. Závěr práce tvoří shrnutí výsledků analýzy daných výrazů.
Abstrakt v dalším jazyce: Das Ziel der vorliegenden Bachelorarbeit ist den Auftritt des bairischen Dialekts in ausgewählten bayerischen Zeitungen zu analysieren. Die Arbeit ist in zwei Teile gegliedert. In dem ersten, theoretischen Teil wird die historische Entwicklung des Bairischen bis zur heutigen Form der bairischen Dialekten, geographischen Ausbreitung beschrieben und verschiedene bairische Wörterbücher vorgestellt, die bei der Arbeit mit dem Bairischen für Ausländer, aber auch für Muttersprachler nützlich sind. Es wird beschrieben, wie viele Leute Bairisch sprechen und es werden auch die Gründe ihrer Aussichten angedeutet. Der Anschaulichkeit halber werden einige Beispiele vorgestellt, wie sich das Bairische von der Hochsprache unterscheidet. Die Beispiele sind aus dem Gebiet des Wortschatzes, der Morphologie und der Aussprache. Das Ziel der Analyse ist die Häufigkeit der Verwendung und Form des Bairischen in der regionalen Presse zu untersuchen. Zu diesem Zweck wurde eine Vielzahl von Zeitungen gesammelt (z.B. Süddeutsche Zeitung, Frankenpost Selber Tagblatt, usw.) und festgestellt, dass das Bairische in den Zeitungen eher selten vorkommt. Es wird zwischen Ausdrücken unterschieden, die auch in der Hochsprache vorkommen, aber in den Zeitungen so geschrieben wurden, wie sie auf Bairisch ausgesprochen werden, und den Ausdrücken, die tatsächlich bairische Lexeme sind. Später wurde auch die Boulevardpresse berücksichtigt die ein ausreichendes Material für die Analyse beinhaltet hatte. Zum Schluss wurden die Ergebnisse der Analyse erklärt.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAG)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska prace - Alice Rochova.pdfPlný text práce769,6 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Posudek vedoucihoPosudek vedoucího práce926,86 kBUnknownZobrazit/otevřít
Posudek oponentaPosudek oponenta práce670,35 kBUnknownZobrazit/otevřít
Prubeh obhajobyPrůběh obhajoby práce531,75 kBUnknownZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/14484

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.