Název: Vliv okolí podniku na konkrétní podnik
Další názvy: Business environment and it´s impact on a chosen company
Autoři: Pospíšilová, Lucie
Vedoucí práce/školitel: Jelínková Eva, Ing.
Oponent: Jermář Milan, PhDr. Ph.D.
Datum vydání: 2016
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/23406
Klíčová slova: okolí podniku;pest analýza;porterův model pěti sil;benchmarking;swot analýza
Klíčová slova v dalším jazyce: business environment;pest analysis;porter's five forces analysis;benchmarking;swot analysis
Abstrakt: Předložená bakalářská práce je zaměřena na analýzu okolí podniku Aisan Industry Czech, s. r. o., za pomoci PEST analýzy, ve které byla zjištěna ohrožení v podobě nedostatku vysokoškolsky vzdělaných uchazečů o zaměstnání v Ústeckém kraji a v Lounech a také kolísání měnových kurzů. Z Porterova modelu pěti sil bylo zjištěno, že největšími hrozbami pro podnik je vyjednávací pozice kupujících, konkurence na trhu a substituční výrobky, na druhou stranu vyjednávací pozice dodavatelů nebo vstup nových konkurentů do odvětví podnik nijak neohrožuje. Pomocí Benchmarkingu, který je zaměřen hlavně na finanční analýzu poměrovými ukazateli (konkrétně běžná, rychlá a okamžitá likvidita a rentabilita celkového kapitálu, vlastního kapitálu a tržeb), bylo zjištěno, že má podnik příliš velké množství finančních prostředků vázaných v materiálu, zásobách a krátkodobých pohledávkách. Podnik se také nacházel pět let ve ztrátě. Silnou slabou stránkou podniku je nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců a nedostatečný personální marketing. Veškeré zjištěné informace jsou vyhodnoceny v závěrečné SWOT analýze. Podniku byla doporučena Strategie WT a následně byla navržena úprava podnikové strategie a to zejména zaměření se na personální marketing a nábor nových zaměstnanců i z řad studentů a absolventů, zřízení obchodního oddělení a snížení množství finančních prostředků vázaných v materiálu a zásobách.
Abstrakt v dalším jazyce: This Bachelor thesis is focused on an analysis of business environment of a company Aisan Industry Czech, s. r. o. The environment was analyzed by PEST analysis in which has been found threats as lack of university-educated job applicants in Ústí Region and in Louny, also currency fluctuations is a threat for the company. By Porter's five forces analysis has been found, that the biggest threats for the company is bargaining power of customers, competitive rivarly and substitute products. On the other side bargaining power of suppliers or new entrants on the market doesn't mean a threat for the company. By Benchmarking, which is mainly focused on a financial analysis by ratios (concretely common liquidity, fast liquidity, immediate liquidity and profitability ROA, ROE, ROS), has been found that the company has too much financial means tied to material, supplies and short-term receivables. The company also was in loss for five years. Big weakness of the company is a lack of qualified employees and insufficient personnel marketing. All the information which has been found are evaluated in the final SWOT analysis. The company was recommended the WT strategy and then has been designed an adjustment of company strategy especially focus on personnel marketing and recruitment of new employees even from students and graduates, then founding a business department and reduction of financial means tied to material and supplies.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KPM)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_Pospisilova_Lucie.pdfPlný text práce3,8 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
BP_Pospisilova_OP.pdfPosudek oponenta práce601,58 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
BP_Pospisilova_VP.pdfPosudek vedoucího práce1,54 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
BP_Pospisilova.PDFPrůběh obhajoby práce1,39 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/23406

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.