Název: Drobné epické básně Vojtěcha Nejedlého
Další názvy: Short epic poems of Vojtěch Nejedlý
Autoři: Hodinová, Andrea
Vedoucí práce/školitel: Viktora Viktor, Prof. PhDr. CSc.
Oponent: Jirásek Bohumil, Doc. PhDr. CSc.
Datum vydání: 2016
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/24573
Klíčová slova: almanachy;básník;drobné epické básně;kněz;mirošov;národní obrození;obrozenec;puchmajerovci;vojtěch nejedlý.
Klíčová slova v dalším jazyce: anthologies;mirošov;poet;priest;puchmajers;revivalist;short epic poems;vojtěch nejedlý
Abstrakt: Bakalářská práce pojednává o vlastenci, obrozenci, básníkovi a knězi Vojtěchu Nejedlém, o jeho životě, díle a kazatelské činnosti, přitom se zaměřuje především na jeho působení v Mirošově. Z tvorby Vojtěcha Nejedlého se zabývá zejména drobnými epickými básněmi a rozčleňuje je do jednotlivých kategorií. Několik básní je podrobněji rozebráno. Práce se snaží poskytnout širší pohled na předního představitele českého básnictví doby, kdy čeština byla podřadným jazykem. Vojtěch Nejedlý byl i dobrým přítelem Šebastiána Hněvkovského a Antonína Jaroslava Puchmajera, se kterými se pravidelně vídal a pracoval na vydávání almanachů, v nichž publikovali své básně a snažili se prosazovat sylabotónický verš. O A. J. Puchmajerovi práce rovněž pojednává, stejně jako o bratru Vojtěcha, Janu Nejedlém. Práce je obohacena o fotodokumentaci a o citace z osobních dopisů mezi puchmajerovci. V samém závěru je pak uveden výsledek průzkumu povědomí o tom, kdo byl Vojtěch Nejedlý. Tento průzkum byl proveden zejména mezi obyvateli Mirošova a okolních vesnic.
Abstrakt v dalším jazyce: This undergraduate thesis deals with Vojtěch Nejedlý who was a patriot, revivalist, poet and priest. The thesis concerns his life, work and preaching activities and it especially focuses on his work in Mirošov. The practical part examines short epic poems and classifies them into categories. Some of the poems are thoroughly analysed. This thesis provides a broader view on the prominent poet of the Czech poetry in the period when the Czech language was considered inferior. Vojtěch Nejedlý was a good friend of Šebastián Hněvkovský and Antonín Jaroslav Puchmajer. They used to meet on a regular basis and worked on publications of anthologies where they published their poems and tried to promote an accentual-syllabic verse. This thesis also includes some information about V. Nejedlý's brother Jan Nejedlý and about A. J. Puchmajer. There are also photographs and citations from the personal letters among the Puchmajers in the appendix. The result of a survey which explored the knowledge about Vojtěch Nejedlý is located in the last part. This survey was completed especially by inhabitants of Mirošov and villages which are located nearby.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KČJ)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP-Hodinova.pdfPlný text práce10,88 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
hodinova_viktora.pdfPosudek vedoucího práce86,99 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
hodinova_jirasek.pdfPosudek oponenta práce66,03 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
hodinova_prubeh.pdfPrůběh obhajoby práce56,36 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/24573

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.