Název: Liberální korporativismus v České republice
Další názvy: Liberal corporatism in Czech Republic
Autoři: Hrib, Michal
Vedoucí práce/školitel: Stulík Ondřej, PhDr. Ph.D.
Oponent: Strnadová Lenka, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2017
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/27190
Klíčová slova: liberální korporativismus;zprostředkování zájmů;participace;tripartita;sociální partnerství.
Klíčová slova v dalším jazyce: liberal corporativism;interests intermediation;participation;tripartism;social partnership.
Abstrakt: Bakalářská práce Liberální korporativismus v České republice prezentuje model a platformu zprostředkování zájmů v prostředí České republiky. První část práce je věnována teoretickému vymezení pojmů zájmová skupina a liberální korporativismus. V této souvislosti jsou představeny přístupy zahraničních a českých teoretiků. V návaznosti na jejich teorie je vytvořena operacionalizovaná definice liberálního korporativismu. V následující části jsou skrze analýzu instituce tripartity identifikovány definiční kontury modelu. V práci je popsán historický vývoj, legislativní úprava, funkce a aktéři platformy zprostředkování zájmů v České republice. Podstatnou součástí práce je analýza a následná komparace projednávané agendy v rámci tripartity během funkčního období vlád Petra Nečase a Bohuslava Sobotky. V této části je kladen důraz především na specifická témata a stanovené priority obou vlád, ale také na intenzitu jednání aktérů. Hlavním cílem je identifikace modelu liberálního korporativismu v České republice a jeho zařazení do představených typologií. Práce se zaměřuje jak na formální pozici tripartity, tak i politickou praxi. Cílů bylo dosaženo skrze analýzu instituce tripartity a komparaci projednávané agendy.
Abstrakt v dalším jazyce: The bachelor thesis Liberal corporativism in the Czech Republic presents a model and a platform of the interests intermediation in the Czech Republic. The first part of the thesis is devoted to theoretical definitions of the interest group and liberal corporativism. In this context are presented an approaches of foreign and czech theorists. Following their theories is created an operationalized definition of liberal corporativism. In the next section are through the analysis of the tripartite institution identified definitional contours of the model. The thesis describes historical development, legislative regulations, functions and all actors of the platform for the interests intermediation in the Czech Republic. The essential part of the thesis is an analysis and a comparation of an agenda during term of the prime minister Petr Necas and Bohuslav Sobotka. This part of the thesis is focused on specific topics and priorities of both governments, but also the intensity of negotiations. The main goals are an identification of liberal corporativism in the Czech Republic and a classification of a model on presented typologies. The thesis is focused on the formal position of the tripartite and also on the political practice. Goals were achieved through the analysis of the tripartite institution and the comparation of the agenda.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska prace Michal Hrib.pdfPlný text práce699,53 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hrib-bp-POL.pdfPosudek oponenta práce1,93 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hrib-bp-POL_0.pdfPosudek vedoucího práce1,93 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hrib.pdfPrůběh obhajoby práce244,98 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/27190

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.