Title: Kvalita mléčných potravin a její vliv na zdraví dětí
Other Titles: The quality of dairy foods and its impact on children's health
Authors: Tomisová, Kateřina
Advisor: Luhanová Lenka, MUDr.
Referee: Pavlíková Lada, MUDr. Ph.D.
Issue Date: 2017
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/27313
Keywords: mléko;mléčné potraviny;mléčné výrobky;výživa dětí;děti mladšího školního věku;kvalita potravin;živiny;aditiva;jogurty
Keywords in different language: milk;dairy foods;dairy products;child nutrition;primary school children;food quality;nutrients;additives;yogurt
Abstract: Bakalářská práce pojednává o kvalitě mléčných potravina a jejím vlivu na zdraví dětí. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsme popsali období mladšího školního věku a jeho výživová specifika, složení mléka, jeho zpracování na vybrané mléčné potraviny a zmiňujeme se také o potravinových aditivech. Dále jsou v teoretické části popsány nejznámější účinky mléka a mléčných potravin na lidské zdraví, se zaměřením na děti mladšího školního věku. V praktické části mapujeme stav konzumace mléčných potravin dětmi mladšího školního věku, jejich motivaci k této konzumaci a nejčastěji konzumované mléčné výrobky. Následně zjišťujeme, jaká jsou složení nejčastěji konzumovaných mléčných výrobků, a zda jsou tyto výrobky pro děti vhodné.
Abstract in different language: The thesis discusses the quality of milk products and its impact on children's health. It is divided into theoretical and practical part. In the theoretical part, we have described the younger school age and its nutritional specifics, milk composition and its processing to a selected dairy products and we also mention food additives. Furthermore, the theoretical section describes well-known effects of dairy foods on human health, with a focus on primary school children. The practical part maps a consumption of dairy foods by primary school children, their motivation for this consumption and frequently consumed dairy products. Consequently, we explore a composition of most often consumed dairy products and whether such products are suitable for children
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAZ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BPTomisova_Portal.pdfPlný text práce1,46 MBAdobe PDFView/Open
Tomisova VP.pdfPosudek vedoucího práce875,94 kBAdobe PDFView/Open
Tomisova OP.pdfPosudek oponenta práce1,22 MBAdobe PDFView/Open
Tomisova.pdfPrůběh obhajoby práce400,52 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/27313

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.