Název: Filosofie Augustina Smetany
Další názvy: The philosophy of Augustin Smetana
Autoři: Szilágyi, Teodor
Vedoucí práce/školitel: Kratochvíl Miloš, Mgr. Ph.D.
Oponent: Stark Stanislav, PhDr. CSc.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/31457
Klíčová slova: duch;augustin smetana;metafyzika;19. století;hegel;schelling;idealismus;česká filozofie
Klíčová slova v dalším jazyce: spirit;augustin smetana;metaphysics;19. century;hegel;schelling;idealism;czech philosophy
Abstrakt: Hlavním cílem práce je prezentovat metafyzické pojetí vzniku a zániku ducha u Augustina Smetany a jeho problematiku. Smetana ve své nejvýznamnější práci Vznik a zánik ducha zasadil pozici ducha do mnohem obecnějšího konceptu, než je to u jeho mladších spisů, ve kterých se zabýval spíše otázkou filozofie dějin. Duch se objevuje na metafyzické úrovni, od samotného počátku, kdy se konečno a nekonečno spojily a tvoří absolutní jednotu. Vývoj ducha spěje od jednotlivých fází organického života, živočichů až ke člověku, ve kterém nabývá sebe-vědomí. Smetana zachycuje člověka, jakožto bytost představující přechod v dějinách. Dalším záměrem práce byla Smetanova komparace a diference Schellingovy a Hegelovy filozofie, na které jeho jednotlivé spisy výrazně navazovaly. Smetana zavádí ve svých spisech obdobný systém filozofie dějin jako u Hegela, na druhou stranu kritizuje jeho dogmatické teze, se kterými se rozchází. U Schellinga navazuje na jeho tezi, ve které tvrdí, že příroda je podle něj nejlépe poznatelný projev Boha a právě poznání tohoto absolutního Já je hlavním úkolem filozofie samotné. Závěrečná část práce je věnovaná reflexím Smetany v podání vybraných českých myslitelů a autorů 20. století. Každá reflexe přinesla různé pohledy na Smetanovu filozofii, protože ta představuje v dějinách českého filozofického myšlení 19. století jeden z vrcholných projevů.
Abstrakt v dalším jazyce: The main aim of this thesis is to present Augustin Smetana's metaphysical concept of the origin and extinction of spirit and its issues. In his most significant work, The Origin and Extinction of Spirit, Smetana puts the concept of spirit into a much broader context than in his earlier works where he mostly focused on the history of philosophy. The spirit is present on a metaphysical level since the very beginning, when finity and infinity connected to create absolute unity. The spirit develops from single organic life-forms to animals and to humans where it attains self-consciousness. According to Smetana, human is a being representing a change in history. This thesis also deals with Smetana's comparison of Schelling's and Hegel's philosophies, which he used as the basis for his own theories. In his works, Smetana establishes a similar system of the history of philosophy to Hegel's, although he criticizes Hegel's dogmatic theories. On the other hand, Schelling's theories provide basis for Smetana's own, especially the one where he claims that nature is the most recognizable manifestation of God and this recognition of the absolute I is the main goal of philosophy itself. The last part of this thesis contains reflexions of Smetana's works by selected Czech philosophers and authors of the 20th century. Smetana's philosophy is one of the most important approaches in the context of the 19th century Czech philosophical thinking and as such is viewed and understood from many different directions by them.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KFI)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP-T SZILAGYI 2018.pdfPlný text práce1,59 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
szilagyi_kratochvil.pdfPosudek vedoucího práce595,44 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
szilagyi_stark.pdfPosudek oponenta práce460,67 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Szilagyi_O.pdfPrůběh obhajoby práce243,87 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/31457

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.