Title: | Vliv výživy na průběh těhotenství |
Other Titles: | The influence of nutrition during pregnancy |
Authors: | Dvořáková, Kateřina |
Advisor: | Horová Jana, PhDr. |
Referee: | Janoušková Kristina, PhDr. Ph.D. |
Issue Date: | 2019 |
Publisher: | Západočeská univerzita v Plzni |
Document type: | bakalářská práce |
URI: | http://hdl.handle.net/11025/38587 |
Keywords: | výživa;matka;miminko;pestrost stravy;prekoncepční výživa;těhotenství |
Keywords in different language: | mother;baby;a variety of nutrition;preconception nutrition;pregnancy |
Abstract: | Tato bakalářská práce pojednává o výživě v těhotenství. Práce je rozdělena na část praktickou a teoretickou. V teoretické části se věnuji výživě v těhotenství a v jednotlivých trimestrech, důležitým složkám potravy, výživě při určitých těhotenských obtížích, rizikovým faktorům v těhotenství a výživě žen s rizikovou graviditou. V praktické části zjišťuji stravovací návyky žen v těhotenství a případné souvislosti s výskytem potíží v těhotenství. Výsledkem výzkumného šetření v praktické části je, že těhotným ženám se v pokročilé graviditě zhoršuje pravidelnost stravy. Nepravidelnost stravy, která ženám nevyhovuje, s pokročilou graviditou klesá. Dále také s pokročilou graviditou roste celková pestrost stravy. Většina žen hodnotí své stravovací návyky jako celkem dobré, ale že by se daly zlepšit. Z mé praktické části také plyne, že chybějící složky potravy ve stravě mohou úzce souviset s výskytem obtíží v těhotenství. |
Abstract in different language: | This bachelor's thesis is about the issues of nutrition during pregnancy. The thesis is divided into practical and theoretical part. In the theoretical part I focus on the nutrition in pregnancy and particular trimesters, important elements of nourishment, nutrition during specific gestational difficulties, high-risked factors in pregnancy and a nourishment of women with high-risked gravidity. In the practical part I find out the boarding habits of women in pregnancy and I find connections with the occurrence of difficulties. The result of an investigation in the practical part is deterioration in a diet periodicity of women in progressed gravidity. But the diet aperiodicity, which does not suit to women, goes down with progressed gravidity. With an advanced gravidity grows a variety of food. Most of women rate their food habits as pretty good but they think that it could be better. I found out that missed elements of food in nourishment could be related with the occurrence of difficulties in pregnancy. |
Rights: | Plný text práce je přístupný bez omezení. |
Appears in Collections: | Bakalářské práce / Bachelor´s works (KOS) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Bakarska prace - Dvorakova.pdf | Plný text práce | 3,25 MB | Adobe PDF | View/Open |
DVORAKOVA VP.pdf | Posudek vedoucího práce | 1,29 MB | Adobe PDF | View/Open |
DVORAKOVA OP.pdf | Posudek oponenta práce | 1,22 MB | Adobe PDF | View/Open |
Dvorakova Katerina.pdf | Průběh obhajoby práce | 411,62 kB | Adobe PDF | View/Open |
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11025/38587
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.