Title: Vliv přídatných látek v potravinách na zdraví
Other Titles: The impact of food additives on health
Authors: Sadilová, Silvie
Advisor: Luhanová Lenka, MUDr.
Referee: Klepáč Josef, MUDr.
Issue Date: 2019
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/38895
Keywords: aditiva;přídatné látky;potraviny;zdraví
Keywords in different language: additives;food;food additives;health
Abstract: Bakalářská práce je zaměřena na téma přídatných látek v potravinách. Má dvě části - teoretickou a praktickou. Teoretická část se zabývá obecnou charakteristikou přídatných látek, jejich dělením a využitím v potravinářství a uvádí základní legislativu a principy, které jsou nezbytné pro správné používání těchto látek v potravinářství. Závěr této části je věnován zhodnocení vlivu potravinářských aditiv na lidské zdraví formou rešerše dosud dostupných odborných studií. V praktické části je předmětem výzkumu informovanost spotřebitelů o přídatných látkách. Týká se názorů spotřebitelů na vliv přídatných látek v potravinách na zdraví, jejich znalosti a zkušenosti s touto problematikou a hodnocení kritérií pro nákup potraviny, mezi něž patří i použité přídatné látky. K výzkumu bylo použito online dotazníkového šetření. Výsledky poukázaly na to, že spotřebitelé vnímají vliv přídatných látek v potravinách spíše negativně. Mezi kritérii pro nákup potraviny hraje největší roli kvalita a čerstvost. Tvrzení, že by hlavní roli při výběru potraviny měla cena, se nepotvrdilo.
Abstract in different language: The bachelor thesis is focused on the topic of food additives. It is divided into two parts - theoretical and practical. The theoretical part deals with the general specification of food additives, their division and use in the food industry and gives a basic legislation and principles which are necessary for proper use of these substances in the food industry. The conclusion of this part is devoted to the evaluation of the impact of food ingredients on human health by means of a search of available professional studies. The public awareness about food additives is subject of research in the practical part. It addresses consumers' views on the health effects of food additives, their experiences on the subject and the evaluation of criteria including used food additives. The online questionnaire survey was used for this research. The results pointed out that consumers perceive the effects of food additives rather negatively. Among the criteria for buying food, quality and freshness play the biggest role. The claim that the main role in the choice of food was its price was not confirmed.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAZ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BP_Sadilova_AVZ3.pdfPlný text práce804,89 kBAdobe PDFView/Open
Sadilova_VP.pdfPosudek vedoucího práce1,22 MBAdobe PDFView/Open
Sadilova_OP.pdfPosudek oponenta práce1,22 MBAdobe PDFView/Open
Sadilova.pdfPrůběh obhajoby práce347,24 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/38895

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.