Title: Identifikace proteinů z keramické matrix archeologických nálezů
Other Titles: Identification of proteins from the ceramic matrix of archeological findings
Authors: Slaná, Kristýna
Advisor: Pavelka Jaroslav, Mgr. Ph.D.
Issue Date: 2019
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/39227
Keywords: archeologické organické zbytky;kontaminace;jídlo;fekálie;prasata;hrnčířství;keramika;hlína
Keywords in different language: archeilogical organic residues;contamination;food;faeces;pigs;pottery;ceramics;clay
Abstract: V této bakalářské práci je pomocí imunologické metody ELISA testováno, zda se na určitých archeologických nálezech z hradiště Kněží Hora nachází zbytky po potravinách v podobě proteinů. Sledovanými proteiny mléčné proteiny kasein a -lactoglobulin, pšeničný protein gliadin a proteiny hovězího a vepřového masa. Speciální ELISA sadou určenou na vařené bílkoviny je pak experimentem ověřeno, zda jsou proteiny nacházející se na lokalitě archaické, nebo pochází z pozdější kontaminace okolní půdy.
Abstract in different language: In this bachelor thesis, using the ELISA immunological method, it is detected whether there is a protein residue in some of the archaeological finds from Kněží Hora. The monitored proteins are milk proteins casein and -lactoglobulin, wheat protein gliadin and bovine and pork proteins. A special ELISA kit for cooked protein is then verified by the experiments if the proteins found in the site are archaic or derived from later contamination of the surrounding soil.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (CBG)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Bakalarska prace - Kristyna Slana 2018.pdfPlný text práce818,21 kBAdobe PDFView/Open
Slana_posudek_vedouciho.pdfPosudek vedoucího práce497,68 kBAdobe PDFView/Open
Slana_posudek_oponent.pdfPosudek oponenta práce753,05 kBAdobe PDFView/Open
Slana_prubeh objahojby.pdfPrůběh obhajoby práce125,19 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/39227

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.