Title: Kolekce vyplývající z tvarového a technologického experimentu
Other Titles: Collections consequent from the shaped and technology experiment
Authors: Nazarská, Pavla
Advisor: Krbcová Helena, Doc. akademický malíř
Referee: Marková Lenka, MgA.
Issue Date: 2019
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/39405
Keywords: móda;umění;propojení;kolekce;oděv;doplňky;udržitelnost;minimalismus;struktura
Keywords in different language: fashion;art;collection;structure;minimalism;connection;clothes;accessories;sustainability
Abstract: Pro svou závěrečnou práci jsem se rozhodla najít cestu, jak propojit mou vášeň pro strukturální výtvarné umění, oděv a udržitelný způsob života. Mým cílem bylo vytvořit jednu kolekci, která by propojovala vše. Inspiraci jsem hledala ve srtrukturálním umění zejména českého Informelu, ale provedla jsem i důkladnou rešerši módních trendů a přístupů, které by ke zpracování byly vhodné. Velkou měrou jsem využila pocitové a životní zkušenosti, které provázely závěrečnou etapu mého studia. Rozhodla jsem se pro minimalistické formy oděvu, které tvoří dokonalý kontrast ke strukturální asambláži. Tato 3D koláž je nakonec tvořena tepelně opracovanými střípky CD, které jsou natavovány a přišívány na textilní materiál, konkrétně na bavlnu potaženou polyesterem. Ostatní materiály byly zvoleny s ohledem na jejich estetické a uživatelské vlastnosti a šetrnost k životnímu prostředí. Pracovala jsem se 100% hedvábným noil, mačkanou tkaninou s obsahem 50%lnu a 50% bavlny a se 100% bambusovou viskózou. Vše v odstínech bílé a ivory, reprezentující duchovní čistotu. Kolekce se skládá ze tří outfitů, dvou dámských a jednoho pánského. Celkem obsahuje devět kusů, včetně doplňků - bot, batohu a variabilní ledvinky. Kolekci jsem sestavovala netradičně jako abstraktní obraz s ohledem na kompozici bílých ploch materiálu, výrazných částí asambláže a také barvy lidského těla. Výsledek funguje jako kompoziční celek, ale jednotlivé části oděvu jsou i dobře kombinovatelné.
Abstract in different language: For my final project, I decided to find a technique of how can I connect my passion for art with a textile creation. I have wanted to create one collection of clothes and art pieces also. I was finding inspiration in Czech art style Informel, I also made research on several fashion designers like Ka Wa Key, Petra Ptáčková, Nehera and others and I was using my life experiences as well. Finally, I decided for minimalism. I was looking for contrast but also a balance between crazy structures and pure materials. For a structure creating I finally chose only one type of trash. Old CDs deformed and connected with textiles by heat. I have chosen and natural materials mostly. White and ivory shades. Bamboo viscose, silk noil, 50% cotton and 50% flax One expectation is cotton material with polyester. Is only one connected with a cd structure. For shoes, I have used and soles from 100% nature rubber. The collection includes three outfits, one man and two women, plus three accessories. Shoes, a bag and a fanny pack. Nine pieces altogether. I was composing and collection atypically like an abstract painting, according to the disposition of white materials, structure applications and body colour also. The result can be recombined, and trousers and a coat are unisex.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KDE)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Bakalarska prace-Nazarska.pdfPlný text práce6,33 MBAdobe PDFView/Open
Nazarska_v.pdfPosudek vedoucího práce614,04 kBAdobe PDFView/Open
Nazarska_o.pdfPosudek oponenta práce624,61 kBAdobe PDFView/Open
Nazarska.pdfPrůběh obhajoby práce292,83 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/39405

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.