Full metadata record
DC poleHodnotaJazyk
dc.contributor.advisorPavelka Jaroslav, Mgr. Ph.D.
dc.contributor.authorHons, Marek
dc.date.accepted2020-9-7
dc.date.accessioned2020-11-10T00:30:41Z-
dc.date.available2019-9-11
dc.date.available2020-11-10T00:30:41Z-
dc.date.issued2020
dc.date.submitted2020-6-29
dc.identifier81369
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11025/40443
dc.description.abstractHlavní částí práce je studium mléčných proteinů na keramických nádobách tzv. amforách. Zkoumaná keramika se řadí do období knovízské kultury, která se nacházela na území České republiky. Ovšem keramika byla testována i na přítomnost dalších druhů proteinů, jako je obilí, vepřové a hovězí maso. Pomocí techniky antigen-protilátka využívajících degradovaných proteinů a částečně i dodaných výsledků z hmotnostní spektrometrie se pokouším zjistit původ proteinů v tomto druhu keramiky. To umožní i určení druhu potravin, pro které byly tyto nádoby používány. Mimo jiné práce zkoumá i rizika kontaminace v hlíně. Jeden z dalších cílů je i potvrzení věrohodnosti získaných výsledků. Byla zde snaha i o určitý příspěvek k problematice tykající se trávení laktózy u lidí dříve a dnes.cs
dc.format50s. (75 516 znaků)cs
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isocscs
dc.publisherZápadočeská univerzita v Plznics
dc.rightsPlný text práce je přístupný bez omezení.cs
dc.subjectmlékocs
dc.subjectproteinycs
dc.subjectkeramikacs
dc.subjectamforacs
dc.subjectpotravinycs
dc.subjectantigen-protilátkacs
dc.subjectdegradacecs
dc.titleDetekce mléčných a dalších proteinů na archeologické keramicecs
dc.title.alternativeDetection of milk and other proteins on archaeological ceramicsen
dc.typebakalářská prácecs
dc.thesis.degree-nameBc.cs
dc.thesis.degree-levelBakalářskýcs
dc.thesis.degree-grantorZápadočeská univerzita v Plzni. Fakulta pedagogickács
dc.thesis.degree-programPřírodovědná studiacs
dc.description.resultObhájenocs
dc.rights.accessopenAccessen
dc.description.abstract-translatedThe main part of this work is lactic proteins examination on ceramic dishes, known as amphoras. Examined pottery belongs to Knovízian culture, which was situated on the territory of Czech republic. However, ceramics was also tested for presence of other types of proteins such as grain, pork and beef. I am trying to find out the origins of the proteins in this type of ceramics, applying antigen-antibody techniques, using degraded proteins and also partly given results from mass spectometry. It allows us to find out about which type of food those dishes was used for. Among other things, the work analyzes the risks of clay contamination. One of the other purposes is plausibility confirmation of the obtained results. There was also some effort put in making an addition to the problems of lactose digestion of humanity now and then.en
dc.subject.translatedmilken
dc.subject.translatedproteinsen
dc.subject.translatedceramicsen
dc.subject.translatedamphoraen
dc.subject.translatedfooden
dc.subject.translatedantigen-antibodyen
dc.subject.translateddegradationen
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (CBG)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska prace - Marek Hons 2020.pdfPlný text práce1,84 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hons_prubeh_obhajoby.pdfPrůběh obhajoby práce138,21 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hons_skolitel.pdfPosudek vedoucího práce429,64 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hons_posudek_oponent.pdfPosudek oponenta práce587,26 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/40443

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.