Title: | Detekce mléčných a dalších proteinů na archeologické keramice |
Other Titles: | Detection of milk and other proteins on archaeological ceramics |
Authors: | Hons, Marek |
Advisor: | Pavelka Jaroslav, Mgr. Ph.D. |
Issue Date: | 2020 |
Publisher: | Západočeská univerzita v Plzni |
Document type: | bakalářská práce |
URI: | http://hdl.handle.net/11025/40443 |
Keywords: | mléko;proteiny;keramika;amfora;potraviny;antigen-protilátka;degradace |
Keywords in different language: | milk;proteins;ceramics;amphora;food;antigen-antibody;degradation |
Abstract: | Hlavní částí práce je studium mléčných proteinů na keramických nádobách tzv. amforách. Zkoumaná keramika se řadí do období knovízské kultury, která se nacházela na území České republiky. Ovšem keramika byla testována i na přítomnost dalších druhů proteinů, jako je obilí, vepřové a hovězí maso. Pomocí techniky antigen-protilátka využívajících degradovaných proteinů a částečně i dodaných výsledků z hmotnostní spektrometrie se pokouším zjistit původ proteinů v tomto druhu keramiky. To umožní i určení druhu potravin, pro které byly tyto nádoby používány. Mimo jiné práce zkoumá i rizika kontaminace v hlíně. Jeden z dalších cílů je i potvrzení věrohodnosti získaných výsledků. Byla zde snaha i o určitý příspěvek k problematice tykající se trávení laktózy u lidí dříve a dnes. |
Abstract in different language: | The main part of this work is lactic proteins examination on ceramic dishes, known as amphoras. Examined pottery belongs to Knovízian culture, which was situated on the territory of Czech republic. However, ceramics was also tested for presence of other types of proteins such as grain, pork and beef. I am trying to find out the origins of the proteins in this type of ceramics, applying antigen-antibody techniques, using degraded proteins and also partly given results from mass spectometry. It allows us to find out about which type of food those dishes was used for. Among other things, the work analyzes the risks of clay contamination. One of the other purposes is plausibility confirmation of the obtained results. There was also some effort put in making an addition to the problems of lactose digestion of humanity now and then. |
Rights: | Plný text práce je přístupný bez omezení. |
Appears in Collections: | Bakalářské práce / Bachelor´s works (CBG) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Bakalarska prace - Marek Hons 2020.pdf | Plný text práce | 1,84 MB | Adobe PDF | View/Open |
Hons_prubeh_obhajoby.pdf | Průběh obhajoby práce | 138,21 kB | Adobe PDF | View/Open |
Hons_skolitel.pdf | Posudek vedoucího práce | 429,64 kB | Adobe PDF | View/Open |
Hons_posudek_oponent.pdf | Posudek oponenta práce | 587,26 kB | Adobe PDF | View/Open |
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11025/40443
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.