Název: Detekce proteinů ze středověké archeologické keramiky
Další názvy: Detection of proteins from medieval archaeological ceramics
Autoři: Hejnová, Kateřina
Vedoucí práce/školitel: Pavelka Jaroslav, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/40459
Klíčová slova: středověká keramika;detekce proteinů;elisa;hmotnostní spektrometrie;kasein;gliadin;vepřové maso;mastné kyseliny;strava
Klíčová slova v dalším jazyce: medieval ceramics;protein detection;elisa;mass spectrometry;casein;gliadin;pork;fatty acids;diet
Abstrakt: Práce poskytuje důkazy o skladbě potravin na městských parcelách v několika lokalitách a v jednom případě se zabývá i zbytky potravin z hradu. Proti starším výsledkům, které byly dosažené stejnými metodami v Praze, se zdá, že v Brně a jiných nyní testovaných parcelách bylo větší zastoupení masa a méně mléka a obilnin. Nabízí se hypotéza, že byly zachyceny fragmenty keramiky od movitějších vrstev městského obyvatelstva, než v Praze, nebo v Praze byla zachycena epocha husitských válek a na nyní zkoumaných lokalitách se zobrazuje starší doba. Datace keramiky není přesná na desetiletí, proto nelze tuto hypotézu lépe doložit, nebo ji zcela vyloučit. V práci byl také řešen problém kontaminací a věrohodnosti získaných výsledků. Zdá se pravděpodobné, že nalezené proteinové kontaminace na keramice jsou spíše původní ze středověku a souvisí s prostředím, než že kontaminace pochází ze současnosti. Podobně nalezené mléčné proteiny jsou nejspíše původní z potravin. U identifikovaných proteinů z obilnin lze kontaminace s velkou pravděpodobností vyloučit. Pro získání dat k této práci byla použita osvědčená metoda ELISA, která dokáže detekovat proteiny na porézní keramice na základě reakce antigenu s protilátkou. Tato metoda se ukázala velmi výhodná vzhledem ke své nenáročnosti a jednoduchosti. Oproti hmotnostní spektrometrii je metoda antigen- protilátka citlivější.
Abstrakt v dalším jazyce: The work provides evidence of the composition of food on urban plots in several localities and in one case deals with the remains of food from the castle. In contrast to the older results, which were achieved by the same methods in Prague, it seems that in Brno and other currently tested plots there was a higher proportion of meat and less milk and cereals. It is hypothesized that fragments of pottery from more affluent sections of the urban population than in Prague were captured, or that the epoch of the Hussite wars was captured in Prague, and older times are depicted in the now researched localities. The dating of ceramics is not accurate for decades, so this hypothesis cannot be better substantiated or completely ruled out. The work also addressed the problem of contamination and the reliability of the results obtained. It seems probable that the protein contaminations found on ceramics are native to the Middle Ages and related to the environment, rather than the contamination from the present. Similarly, the milk proteins found are probably native to food. Contamination of identified proteins from cereals is very likely to be ruled out. To obtain data for this work, a proven ELISA method was used, which can detect proteins on porous ceramics based on the reaction of antigen with antibody. This method has proven to be very advantageous due to its simplicity and simplicity. Compared to mass spectrometry, the antigen-antibody method is more sensitive.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (CBG)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska prace-Hejnova1.pdfPlný text práce1,71 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hejnova_prubeh_obhajoby.pdfPrůběh obhajoby práce127,93 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hejnova_skolitel.pdfPosudek vedoucího práce433,05 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hejnova_posudek_oponent.pdfPosudek oponenta práce828,59 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/40459

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.